Nieuwe podcastaflevering: Reizen we straks in 5 minuten van Amsterdam naar Brussel?

(09 december 2021)

In de 3e aflevering van Jouw Noord-Holland maakt Rolien kennis met het vervoer van de toekomst.

Ze bezoekt Hardt Hyperloop waar ze hoort of ze straks met 1.000 kilometer per uur naar haar werk wordt geschoten.

Met de Thalys reis je nu in dik 2 uur van Amsterdam naar Brussel, weet Rolien. Dus er valt nog wel een wereld te winnen. Maar hoe maak je steden beter bereikbaar én zorg je ervoor dat we er allemaal zo prettig mogelijk kunnen wonen? Hardt Hyperloop, een start-up van een groep TU-studenten in Delft, moet die toekomst dichterbij brengen. Het bedrijf ontving onlangs 15 miljoen euro EU-subsidie om hun futuristische vervoersplannen te realiseren. 

Trein in een buis

Maar wat is een hyperloop eigenlijk? “Een soort trein die door een buis gaat”, zegt Tim Houter, een van de mede-oprichters van Hardt. “In die buis is geen bijna geen luchtdruk, en daardoor is er ook bijna geen luchtweerstand. Zo kun je op hele hoge snelheid reizen met amper energieverbruik. Het gaat om 10 keer minder energie dan een vliegtuig vandaag de dag gebruikt.” 

cargoloop

Hardt streeft ernaar om voor het einde van dit decennium ergens ter wereld een operationele hyperlooproute te hebben. Dicht bij huis is er zelfs op korte termijn al iets te zien. Op de bloemenveiling in Aalsmeer wordt straks proefgedraaid met een zogeheten cargoloop. Rolien gaat langs en hoort in Aalsmeer wat het straks scheelt als alle bloemen niet meer met vrachtwagens hoeven worden vervoerd. 

Paul Chorus en Ruben den Uijl van de provincie Noord-Holland leggen uit wat de cargoloop inhoudt. “Vervoer van goederen, in dit geval: bloemen. Men denkt dat dat in eerste instantie kansrijker is dan mensen vervoeren. Het is bijvoorbeeld wat minder ingewikkeld, omdat je een minder grote buis nodig hebt. Als dit lukt, dan is personenvervoer de volgende stap.”

Jouw vraag in de podcast

In de podcast Jouw Noord-Holland zoekt host Rolien Magendans het antwoord op de leukste vragen over Noord-Holland. Dus, wat wil jij weten over Noord-Holland? Heb je een vraag over verkeer of milieu? Over windmolens  of geschiedenis? Over werk of klimaat? Stuur hem in en wie weet gaat Rolien op pad om het antwoord op jouw vraag voor jou uit te zoeken! Nieuwsgierig? Kijk en luister op www.noord-holland.nl/podcast.  

Uitgelicht

Podcast Jouw Noord-Holland