Geld van Innovatiefonds NH voor de ontwikkeling van virtuele fotomodellen

(03 februari 2021)

Innovatiefonds Noord-Holland verstrekt een lening van €200.000 aan de Amsterdamse startup Lalaland B.V. Met de totale investering van €625.000 ontwikkelt het bedrijf een technologie om levensechte virtuele fotomodellen voor modewebshops te creëren.

De technologie van Lalaland maakt gebruik van artificiële intelligentie (AI) om de virtuele (niet bestaande) modellen tot leven te roepen. Tijdrovende en dure fotoshoots met echte modellen zijn daardoor verleden tijd. De AI-modellen variëren bovendien van uiterlijk, waardoor online shoppers kledingstukken in verschillende maten, op verschillende lichamen en op verschillende huidskleuren kunnen bekijken. 

Virtuele modellen Lalaland

“De financiering van het Innovatiefonds Noord-Holland maakt het mogelijk om onze technologie verder te ontwikkelen. De eerste stap is de afronding van de prototype modellen en het opstarten van proof-of-concepts met partners. Dit stelt ons in staat om met gevalideerde resultaten de internationale markt te betreden”, aldus Michael Musandu, CEO en oprichter van Lalaland. 

Wouter Keij, directeur Innovatiefonds Noord-Holland: “De technologie van Lalaland zet in op diversiteit en inclusiviteit, waarmee klanten beter geïnformeerde aankoopbeslissingen kunnen nemen. Dit vergroot niet alleen de conversie voor webshops, maar verkleint tegelijkertijd de kans op miskopen en daarmee de retouren die kledingmerken hoofdpijn bezorgen. Daarnaast geloven wij dat deze innovatie wat corona betreft momentum creëert.” 

Innovatiefonds 

Het Innovatiefonds Noord-Holland is een initiatief van de provincie Noord-Holland, de Universiteit van Amsterdam, de Hogeschool van Amsterdam, Amsterdam UMC en Sanquin, met steun van de Europese Unie via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Het fonds ondersteunt ondernemers in de provincie Noord-Holland met financiering van innovatie in de fase van proof-of-concept. Het fonds verstrekt converteerbare leningen, wat betekent dat er de eerste jaren nog geen aflossing plaatsvindt en (nog) geen aandelen worden uitgegeven. De looptijd van het eerste fondsdeel is 2018-2023.