Onderzoek naar snelheidsadvies in auto om te anticiperen op het (slimme) verkeerslicht

(27 januari 2021)

De provincie heeft samen met een aantal partners onderzoek gedaan naar een van de toepassingen van intelligente verkeerslichten: Green Light Optimized Speed Advisory (GLOSA).

Hierbij delen intelligente verkeerslichten (iVri’s) informatie over de verandering van lichten zodat de bestuurder met een snelheidsadvies via een app of on-boardsysteem beter kan anticiperen op het verkeerslicht. Het idee is dat de bestuurder zo minder hoeft te stoppen en op te trekken. Dat is beter voor de doorstroming, het milieu en bespaart ook nog eens brandstof en daardoor geld.

Kennisdeling: video en rapport

De provincie onderzocht samen met de partners MapTM, V-tron, Swarco en Be Mobile of de huidige techniek voldoende ontwikkeld is om een goed snelheidsadvies te kunnen geven. En wat de weggebruikers van deze zogenaamde GLOSA dienst vinden. Om de kennis uit dit ontwikkel- en onderzoeksproject 4G5 te delen met bijvoorbeeld collega wegbeheerders is een video gemaakt met daarin de belangrijkste resultaten. Benieuwd naar het volledige (technische) onderzoeksrapport? Deze staat op  www.noord-holland.nl/smartmobility (onder documenten).

Video Smart Mobility: onderzoek naar GLOSA

Slim, schoon en veilig reizen in Noord-Holland

De provincie Noord-Holland werkt aan slim, schoon en veilig reizen in Noord-Holland. Dat doet de provincie onder andere door Smart Mobility-maatregelen in te zetten. Het informeren van weggebruikers met een snelheidsadvies om zo beter te kunnen anticiperen op het verkeerslicht is daar een voorbeeld van.