Bouw eerste Noord-Hollandse wooncoöperatie van start

(12 mei 2021)

Gedeputeerde Zita Pels was vandaag aanwezig bij het slaan van de eerste paal van het duurzame wooncomplex De Warren in Amsterdam, waar de provincie via het duurzaamheidsfonds PDENH in investeert.

Het wooncomplex op het Centrumeiland in IJburg is het resultaat van jaren inspanning van de eerste Noord-Hollandse zelfbouwwooncoöperatie. De Warren is een mijlpaal voor duurzaam en betaalbaar wonen in Amsterdam en Noord-Holland. 

Wat begon in de zomer van 2016 als een nieuw idee om het heft in eigen hand te nemen om sociaal en duurzaam te wonen in Amsterdam, werd vandaag werkelijkheid. Na 4 jaar ontwikkelen, startte de bouw van 36 sociale- en middeldure huurwoningen. De Warren is de eerste zelfbouwwooncoöperatie van Amsterdam. Een nieuwe vorm van ontwikkelen, bouwen en wonen waarbij het gebouw na voltooiing in gemeenschappelijk eigendom van de wooncoöperatie komt. De leden betalen huur aan de coöperatie en dragen zelf zorg voor het beheer. De Warren realiseert zo samen met haar partners eeuwigdurende sociale- en middeldure huur in een zeer duurzaam gebouw. Het doel van de gemeente Amsterdam is om deze vorm van ontwikkelen gemeengoed te maken in Amsterdam.

Chandar van der Zande, voorzitter en één van de initiatiefnemers: “We zijn zo enorm blij met deze mijlpaal! Ik ben heel trots op onze gemeenschap, het bouwteam en dankbaar aan iedereen die ons heeft bijgestaan. Onze woondroom voor duurzaam, sociaal en gemeenschappelijk wonen wordt nu werkelijkheid. We hebben 4 jaar heel hard gewerkt, en we bewijzen nu: als gemeenschap kun je het heft in eigen hand nemen en je eigen woningen coöperatief ontwikkelen. En als wij het kunnen, kan de volgende groep het ook!”

Duurzaam

Het complex van De Warren wordt uiterst duurzaam gebouwd: met een houten-hybride draagconstructie, een grote groene gevel van gebruikte meerpalen en een regenwaterbuffersysteem waardoor het pand regenbestendig is. Het gebouw wordt bovendien energiepositief met bijna 200 zonnepanelen en een eigen warmte-koudebron, via het gebruik van energie-heipalen. 

Zita Pels Zita Pels bij wooncoöperatie 

Alles aan het project past dan ook goed bij de doelstellingen van Participatiefonds Duurzame Economie Noord-Holland (PDENH), zo beaamt gedeputeerde Zita Pels: “Via het fonds PDENH investeren we in projecten die ecologische, sociale en economische waarde toevoegen aan onze provincie. De Warren is bij uitstek een voorbeeld waarin alles samenkomt. Duurzaam gebouwd, betaalbaar, sociaal, met circulaire toepassingen. De Warren laat zien dat het kán. Daar dragen we als provincie dan ook graag aan bij.”

De bouw van De Warren duurt tot de zomer van 2022 en dan trekken de bewoners er na een maand lang samen klussen in. 

Over PDENH

PDENH is een investeringsfonds voor gevestigde en startende bedrijven en projecten die zich richten op energietransitie, duurzame mobiliteit en circulaire economie en die daarmee bijdragen aan de duurzame economie in Noord-Holland. Ook andere duurzame innovaties kunnen in aanmerking komen voor een investering. Het fonds is opgericht en gefinancierd door de provincie Noord-Holland en wordt beheerd door KplusV en StartGreen Capital.