Noord-Hollandse jongeren winnen finale Op weg naar het Lagerhuis

(11 mei 2021)

Van de 3 winnaars van de landelijke finale van de speech- en debatcompetitie Op weg naar het Lagerhuis komen er 2 uit Noord-Holland: Anna Jebose uit Badhoevedorp won met de beste speech en Mariam Talim uit Krommenie als beste debater, net als Pepijn Vultink uit Arnhem.

Anna Jebose uit Badhoevedorp wint de finale van Op Weg Naar Het Lagerhuis van 2021
Anna Jebose uit Badhoevedorp is 1 van de winnaars van Op weg naar het Lagerhuis.

BNNVARA bracht op zondagavond 9 mei de 10 beste jonge debaters en de 3 grootste speechtalenten van Nederland op NPO 2 samen voor de finale van Op weg naar het Lagerhuis. Zij gaven hun visie op de staat van het land. 
Ook gingen ze in een speciaal 10 tegen 1-debat de verbale strijd aan met BBB-kamerlid Caroline van der Plas over de vraag of inkrimping van de veestapel noodzakelijk is om het milieu te redden. Kijk de uitzending terug via NPO Start.

Op weg naar Het Lagerhuis is de grootste debat- en speechwedstrijd van Nederland. De deelnemers zijn geselecteerd via provinciale en landelijke voorrondes. De Noord-Hollandse voorronde vond plaats op 11 maart. 

De jonge speechtalenten Anna Jebose (17), Eliza van Wijnen (17) uit Oosterhout en Maddy Kessels (17) uit Weert spraken zich uit over de pijn van racistische uitingen, falende jeugdzorg en de mentale gevolgen van de coronacrisis voor jongeren.  

De jury – bestaande uit PvdA-leider Lilianne Ploumen, advocaat Natacha Harlequin en schrijver en televisiemaker Özcan Akyol – beoordeelde de jongeren en koos aan het einde van de avond de beste speech en de beste debater.