Rotonde Ophelialaan opengesteld voor verkeer

(07 mei 2021)

De nieuwe rotonde op de kruising Ophelialaan met de Burgemeester Kasteleinweg in Aalsmeer is geopend.

Vanaf 7 mei 2021 kunnen de eerste auto’s en fietsers voor het eerst gebruikmaken van de nieuwe rotonde.  

De rotonde bij de Ophelialaan is de derde van de 6 nieuwe rotondes die op de Burgemeester Kasteleinweg worden aangelegd. Bij 5 rotondes, waaronder de rotonde van de Ophelialaan, rijdt de bus recht door de rotonde heen. Zo rijdt de bus minder bochten en is de busrit niet alleen sneller, maar ook comfortabeler voor reizigers. Met de opening van deze derde rotonde kan het autoverkeer vanaf 7 mei tussen de Zwarteweg en de Burgemeester Hoffscholteweg over de vernieuwde Burgemeester Kasteleinweg rijden. 

De werkzaamheden aan de Ophelialaan waren al eerder gestart. Om de herinrichting van het gebied mogelijk te maken was in oktober 2021 een tijdelijke rotonde geplaatst. Deze is nu vervangen door de definitieve rotonde, waarmee 3 van de 6 rotondes op de Burgmeester Kasteleinweg gereed zijn. 

Overige werkzaamheden

De komende weken werkt de aannemer nog aan de voetpaden bij de Ophelialaan. Deze werkzaamheden zijn nog niet afgerond, waardoor voetgangers tijdelijk via het fietspad oversteken. 

Tot en met eind mei worden nog de laatste werkzaamheden uitgevoerd aan de rotondes bij de Aalsmeerderbrug en de Dorpsstraat. Daarna start de aannemer met het werk aan de zesde en laatste rotonde op de kruising van de Burgemeester Kasteleinweg en de Van Cleeffkade.

Het project HOVASZ

De rotonde Ophelialaan is onderdeel van het project HOVASZ (Hoogwaardig Openbaar Vervoerverbinding Aalsmeer - Schiphol-Zuid). De nieuwe HOV-verbinding is een van de schakels in het regionale HOV-netwerk R-net en biedt reizigers frequent, comfortabel en betrouwbaar busvervoer. Naast de busbaan worden de N196 in de Haarlemmermeer, de Burgemeester Kasteleinweg in Aalsmeer en de Koningin Maximalaan in Uithoorn, inclusief de fietspaden, opnieuw ingericht als een tweebaansweg voor lokaal bestemmingsverkeer. Een aanzienlijke verbetering voor de leefbaarheid, bereikbaarheid en de veiligheid in Aalsmeer.

Het project HOVASZ is een samenwerkingsverband van de provincie Noord-Holland met de gemeenten Aalsmeer, Haarlemmermeer, Uithoorn en de Vervoerregio Amsterdam. De uitvoerende partij is Dura Vermeer. HOVASZ wordt naar verwachting eind 2021 in gebruik genomen.