Alexiatunnel in Hilversum augustus 2022 open voor fiets- en autoverkeer

(21 september 2021)

De opening van de nieuwe spooronderdoorgang bij de Oosterengweg in Hilversum, vernoemd naar prinses Alexia, staat gepland voor augustus 2022. De tunnel gaat dan open voor automobilisten, fietsers en voetgangers. De opening was oorspronkelijk in oktober dit jaar voorzien.

Met de aanleg van de Alexiatunnel wordt een belangrijk verkeersknelpunt in Hilversum opgelost en wordt het voor automobilisten, fietsers en voetgangers straks een stuk veiliger. 

De afgelopen periode is onderzocht of het alsnog mogelijk was om de onderdoorgang eerder te openen. Helaas blijkt dit niet veilig te kunnen. Zoals het er nu uitziet, rijden de HOV-bussen zoals gepland eind volgend jaar over de nieuwe busbaan tussen Hilversum en Huizen. De herziene openingsdatum van augustus 2022 heeft hierop geen effect. Ook andere onderdelen van het project, zoals de aanleg van de natuurbrug en de fly-over bij de A27, verlopen voorspoedig.  

Oorzaken

De bouw van een onderdoorgang als deze, in een drukke omgeving en dichtbij woningen, is complex. De vertraging is ontstaan door een opeenstapeling van technische tegenvallers bij onder meer het aanbrengen van de constructie en de tijdelijke wanden van de tunnel. De effecten van de coronapandemie hebben deze vertraging nog eens verlengd. Nu onlangs het diepste punt (van 15 meter diepte) is bereikt en het water uit de bouwput is gepompt, wordt er gewerkt aan de betonconstructie van de onderdoorgang. In deze fase is beter te plannen hoe lang de bouw nog duurt, waardoor de kans op nieuwe vertraging klein is. 

Betrouwbaar openbaar vervoer

Tussen Hilversum en Huizen wordt een hoogwaardige snelbusverbinding aangelegd. Zo kan iedereen die in ’t Gooi woont of werkt, stipt en filevrij reizen. Dit OV-netwerk biedt een alternatief voor de auto én zorgt voor een goede regionale bereikbaarheid van bijvoorbeeld het ziekenhuis en het regionale opleidingscentrum (ROC).

Alexiatunnel