Innovatiefonds NH financiert ontwikkeling slim T-shirt voor kinderen met astma

(14 september 2021)

Asthmaware, een start-up uit Haarlem, ontvangt van het Innovatiefonds Noord-Holland een lening van € 300.000,-.

Slim shirt met geïntegreerde sensoren

Met deze financiering ontwikkelt Asthmaware een slim T-shirt dat helpt bij de thuismonitoring van astma bij kinderen. 

Astma is bij veel (jonge) kinderen niet goed beheersbaar omdat ouders de symptomen vaak niet goed kunnen herkennen. Bovendien begint een verslechtering vaak ’s nachts, onopgemerkt door ouders en kind. Artsen hebben daarnaast ook vaak weinig informatie om hun behandeling op te baseren, omdat ze niet weten hoe het met het kind thuis gaat, tussen de doktersbezoeken door. Het slimme T-shirt van Asthmaware moet hier verandering in brengen. Het T-shirt meet ’s nachts met geïntegreerde sensoren de spieractiviteit van het middenrif van een kind. Met behulp van een app zijn ouders en dokter op tijd op de hoogte als het kind achteruit gaat. Met het project speelt Asthmaware direct in op de symptomen en gevolgen van astma, die erg kunnen variëren. 

Veelbelovende technologie

Heleen Willemsen, CEO van Asthmaware: "Het is fantastisch dat we nu een start kunnen maken om deze veelbelovende technologie beschikbaar te maken voor al die kinderen met astma en hun ouders die worstelen met deze vervelende ziekte." 

Het project wordt gecofinancierd door EIT Health. Asthmaware werkt voor het project samen met medisch ontwerpbureau Panton, één van de initiators van het project en met Sencure, dat een unieke sensortechnologie heeft voor ademhaling. De financiering zal verder worden gebruikt om een pilot studie uit te voeren in twee Nederlandse ziekenhuizen en de ontwikkeling van een nieuw algoritme waarmee het verloop van astma gemeten kan worden. 

Over het Innovatiefonds Noord-Holland

Het Innovatiefonds Noord-Holland is een initiatief van de provincie Noord-Holland, de Universiteit van Amsterdam, de Hogeschool van Amsterdam, Amsterdam UMC en Sanquin, met steun door de Europese Unie via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Het Fonds ondersteunt ondernemers in de provincie Noord-Holland met financiering van innovatie in de fase van proof-of-concept. Het Fonds verstrekt converteerbare leningen. De looptijd van het eerste fondsdeel is 2018-2023. Zie ook www.innovatiefondsnoordholland.nl.