Kadir van Lohuizen brengt waterveiligheid in beeld voor Provinciale Atlas Noord-Holland

(16 september 2021)

Kadir van Lohuizen zorgt er het komende jaar voor dat het veranderende landschap van de provincie wordt vastgelegd. De fotograaf maakt foto’s voor de collectie van de Provinciale Atlas.

De opdracht staat in het teken van de huidige ontwikkelingen rondom waterveiligheid. Hoe ziet waterbeheersing er anno nu uit in onze provincie? Na de recente overstromingen actueler dan ooit.

Kadir van Lohuizen reisde al eens de wereld rond om de stijgende waterspiegel in verschillende landen vast te leggen; van Bangladesh tot Fiji, van Groenland tot het Verenigd Koninkrijk. Met de provinciale documentaire foto-opdracht is nu zijn eigen thuisland aan de beurt. Hij gaat daarvoor behalve met zijn fotocamera ook met een drone op stap, om het veranderde landschap zowel van dichtbij als van bovenaf in beeld te vangen. 

Rijzend water in JakartaRijzend water in Jakarta. Fotograaf: Kadir van Lohuizen 

Noord-Holland is aan alle kanten omgeven door water; een schiereiland genesteld tussen de Noordzee, de Waddenzee en het IJsselmeer. Met de aanleg van dijken en de inzet van gemalen houden we het water al van oudsher in toom, maar door de klimaatverandering zijn nieuwe maatregelen vereist om het land te beschermen. Ons landschap verandert mee met de machtige technologische ontwikkelingen die hiervoor worden ingezet. Versterkte dijken, windparken, waterbuffers en zilte landbouw bepalen straks voor een deel ons uitzicht, onze woonomgeving en mogelijk zelfs ons voedsel. 

Eerder fotografeerden onder meer Heleen Peeters, Ahmed Peeters, en Natascha Libbert voor de foto-opdracht. Kijk voor hun werk op de website van het Noord-Hollands Archief.

Kadir van LohuizenKadir van Lohuizen

Provinciale Atlas

Een bijzondere collectie die het Noord-Hollands Archief beheert is de beeldcollectie van de provincie Noord-Holland, de zogenaamde Provinciale Atlas Noord-Holland. De collectie bestaat uit prenten, tekeningen, kaarten en foto’s die betrekking hebben op de hele provincie. De afbeeldingen geven een duidelijk beeld hoe Noord-Holland eruit zag en hoe het zich in de loop van de tijd heeft ontwikkeld. In totaal gaat het om zo’n 82.000 objecten.