Nieuwe podcast: Wonen we straks allemaal in een tiny house?

(28 april 2022)

De vraag naar woningen in Noord-Holland is ontzettend groot en blijft groeien. Rolien gaat in alweer de 9e aflevering van Jouw Noord-Holland op zoek naar oplossingen voor dit probleem. De vraag van deze aflevering is dan ook: Wonen we straks allemaal in een tiny house?

Rolien bekijkt tiny houses in Koedijk en treft er een levendige woongemeenschap. De kleine houten huisjes staan allemaal vrij en kriskras door elkaar in het groen. Ze spreekt er met bewoner en initiatiefnemer Mieke Elzenga. Mieke woont op 31 vierkante meter en ziet tiny houses als deeloplossing voor het woonprobleem. “Er zijn ook altijd mensen die in de binnenstad willen wonen naast het station.” 

En is zo’n tiny house nou niet te klein? Volgens Elzenga niet: “Je kan maar op 1 vierkante meter tegelijk zijn en ’s nachts op 2. Vooral ontspullen is belangrijk. Het servies van oma opbergen is niet zo makkelijk. En je moet goed investeren in je relaties. Elkaar ontlopen op 30 vierkante meter als het regent is niet zo makkelijk.”

Mieke Elzenga tiny houseMieke Elzenga bij haar tiny house in Koedijk. Foto: Elmer van der Marel

Terug naar de woongroep?

Ook spreekt Rolien met futuroloog Farid Tazarki. Hij belicht het wonen van de toekomst. “Het gaat om de mix: tiny houses zijn effectief en efficiënt, maar we moeten ook de hoogte in in de stad.” Verder ziet hij dat delen steeds populairder wordt. Gaan we dan terug naar woongroepen? “Je ziet op veel plekken wooncoöperaties ontstaan. Mensen willen meer zeggenschap over hun woonomgeving. En meestal gaan ze er dan duurzamer mee om. Bovendien wordt de buurt er ook socialer van.” 

Jouw vraag in de podcast

In de podcast Jouw Noord-Holland zoekt host Rolien Magendans het antwoord op de leukste vragen over Noord-Holland. Dus, wat wil jij weten over Noord-Holland? Heb je een vraag over verkeer of milieu? Over windmolens of geschiedenis? Over werk of klimaat? Stuur hem in en wie weet gaat Rolien op pad om het antwoord op jouw vraag voor jou uit te zoeken! Nieuwsgierig? Kijk en luister op www.noord-holland.nl/podcast.