Bomen langs de N242 gekapt en opnieuw geplant voor verkeersveiligheid

(03 februari 2022)

De bomen langs de provinciale weg N242, bij Winkel en Nieuwe Niedorp (gemeente Hollands Kroon) worden vanaf 7 februari gekapt en er worden nieuwe bomen geplant.

De huidige bomen zijn populieren, en ze vormen een risico voor de verkeersveiligheid. Uit onderzoek blijkt dat de populieren bovenin zijn ingescheurd, en dat delen van de bomen kunnen loskomen en op de weg kunnen vallen. Een oorzaak hiervan is dat de bomen te dicht op elkaar staan, waardoor de boomtoppen elkaar raken. Na de kap van de bomen wordt er gelijk gestart met de herplanting in dit gebied.

Situatie wordt veiliger voor weggebruikers 

De plannen voor deze werkzaamheden bestaan al langere tijd, en de vergunning is onlangs afgegeven. Om het broedseizoen niet in de weg te zitten is besloten om zo snel mogelijk met de uitvoering te starten. De provincie Noord-Holland hecht veel waarde aan de natuur, maar zet ook de veiligheid van de weggebruikers voorop. Dat betekent dat de bomen op deze plek niet meer zo lang mee kunnen. Om te voorkomen dat er door afbrekende takken onveilige situaties ontstaan voor het wegverkeer, worden de bomen weggehaald. Er worden direct nieuwe bomen geplant. De nieuwe beplanting wordt op meer afstand van elkaar geplaatst. Zo creëert de provincie voldoende ruimte langs de weg en tussen de bomen. Dit maakt de N242 veiliger én toekomstbestendig.  

Verschillende nieuwe bomen en plek voor de vleermuis

De bomen die geplant worden zijn verschillende soorten. Er komen weer populieren terug, en onder andere iepen, lindes en eiken. De berm wordt voorzien van verschillende bloemen- en kruidensoorten. In verband met de vliegroutes van beschermde diersoorten vindt de kap en herbeplanting in twee delen plaats. Zo hebben dieren als de vleermuis altijd een plek om te schuilen en voedsel te zoeken. Een deel van de werkzaamheden vindt plaats in februari 2022 en een deel in 2026.

Eerste fase werkzaamheden: geen verkeersmaatregelen

Op 7 februari starten de werkzaamheden met de kap en het herplanten van de achterste twee rijen bomen. De werkzaamheden duren ongeveer twee weken en hiervoor zijn geen verkeersmaatregelen nodig. 

Tweede fase werkzaamheden: halve rijbaanafsluiting

Van 21 tot en met 25 februari wordt de voorste rij bomen gekapt en opnieuw geplant. Er wordt op de N242 gewerkt in vakken van ongeveer 300 meter. Hiervoor wordt een halve rijbaan afgesloten en worden er tijdelijke verkeerslichten geplaatst.

Derde fase werkzaamheden: toerit N242 bij ’t Hoefje dicht

Van 28 februari tot en met 3 maart is de toerit van de N242 nabij ’t Hoefje (in de richting van Alkmaar) dicht. De omleidingsroute gaat via Paadje – Terdiekerweg – Leijerdijk. Voor een kaart van de omleidingsroute, kijk op de website van Waaksaam.

Alle werkzaamheden vinden buiten de spits plaats, tussen 9.00 en 15.00 uur.

Meer informatie

Weggebruikers en omwonenden kunnen met vragen terecht bij het servicepunt van de provincie via telefoonnummer 0800 0200 600 (gratis) of per e-mail: servicepunt@noord-holland.nl. Of kijk op www.waaksaam.com. Op de hoogte blijven van de werkzaamheden in de regio? Volg dan de regionale Facebookpagina (@KopNoordHolland).