Nieuwe podcastaflevering: Heeft Noord-Holland genoeg strooizout voor barre winters?

(06 januari 2022)

In de 4e aflevering van Jouw Noord-Holland komt Rolien alles te weten over gladheidsbestrijding in de provincie.

Ze gaat op bezoek bij het steunpunt in Heerhugowaard waar ze gladheidscoördinator Michel Hofland interviewt. Van hem hoort ze hoeveel ton strooizout er ligt in de Noord-Hollandse opslagbunkers en hoe snel zo’n enorme berg opraakt. Ook krijgt ze antwoord op de vraag of Noord-Holland wel genoeg voorraad heeft voor barre winters.

Hofland lepelt allemaal leuke wetenswaardigheden op. Dat 1 theelepeltje strooizout genoeg is voor het preventief strooien van een vierkante meter wegdek bijvoorbeeld. Dat 32 meetpunten in de provincie de koudste temperaturen in de weg meten. Dat de 6 coördinatoren beschikken over een eigen weerbureau. Maar ook dat voor een strooiactie in de sneeuw dik 100 voertuigen uitrijden om 1.100 kilometer weg, busbaan en fietspad begaanbaar te houden. En wist je dat de gladheidsbestrijders het strooiwerk náást hun reguliere werk doen?

Strooizout

Passie voor strooien

Volgens de Hofland is Noord-Holland afhankelijk van de passie van de mannen en vrouwen die de weg opgaan om te strooien. “Je moet het echt leuk vinden. Het is altijd koud, nat, laat en werken in de meest slechte omstandigheden. Maar het is ontzettend belangrijk. De chauffeurs zorgen ervoor dat de burger veilig van a naar b kan. Als er niet gestrooid wordt, staat alles vast, zijn de wegen glad en gebeuren er veel ongelukken.” 

Grassap

Op het steunpunt in Heerhugowaard komt ook het strooizout van de toekomst ter sprake. Rolien gaat erover in gesprek met Hillebrand Breuker. Hij bedacht een groen alternatief voor strooizout: grassap. Het idee ontstond toen Breuker bezig was met grasvezels en het hem opviel dat het sap dat vrijkwam bij het persen behoorlijk zout was. “Mineralen zijn vriespuntverlagend. In de juiste dosering kun je deze inzetten voor de gladheidsbestrijding.” De vondst leidde tot het circulaire concept Grass2Grit. Wordt er in Noord-Holland straks op grote schaal gestrooid met grassap?

Jouw vraag in de podcast

In de podcast Jouw Noord-Holland zoekt host Rolien Magendans het antwoord op de leukste vragen over Noord-Holland. Dus, wat wil jij weten over Noord-Holland? Heb je een vraag over verkeer of milieu? Over windmolens  of geschiedenis? Over werk of klimaat? Stuur hem in en wie weet gaat Rolien op pad om het antwoord op jouw vraag voor jou uit te zoeken! Nieuwsgierig? Kijk en luister op www.noord-holland.nl/podcast

Uitgelicht

Podcast Jouw Noord-Holland