Nieuwe podcastaflevering: Hoe maak je van een kerk een springpaleis?

(27 januari 2022)

In de 5e aflevering van Jouw Noord-Holland komt Rolien op een trampoline te weten waarom historische gebouwen moeten worden behouden.

Ze reist naar Hilversum waar ondernemer Saskia de Wit de Clemenskerk uit 1914 omtoverde tot een spectaculair springpaleis: Trampolinepark Flight Deck 53. Terwijl Roliens kinderen de toestellen testen, vergaapt hun moeder zich aan de schitterende glas-in-lood-ramen. Natuurlijk gaat ze zelf ook even springen. Maar eerst de interviews.

Rolien interviewt Saskia de Wit 570x338Rolien interviewt ondernemer Saskia de Wit.

Wat is een herbestemming precies, wil Rolien eerst weten van Klaas Telgenhof. Hij is loods (een soort gids en bemiddelaar, red.) herbestemming bij de provincie. “Dat is een gebouw dat leegkomt, maar dat van belang is om bewaard te blijven”, aldus Telgenhof. “Het is belangrijk voor de maatschappij om oude gebouwen en structuren, zoals historische binnensteden, in stand te houden. Ons nageslacht kan die geschiedenis dan ook weer lezen. Dus het is onze plicht om het te behouden.”

Malloot

De Clemenskerk in Hilversum stamt uit 1914. In 1996 vond de laatste kerkdienst er plaats. Na een periode van leegstand stuitte Saskia op het gebouw. “Ik was de malloot die binnenliep en zei: ‘dit is prima om een trampolinepark in te beginnen’. Ik had ergens gelezen dat er een hoop kerken leegstonden die een nieuwe bestemming moesten krijgen. Met een nokhoogte van tussen de 14 en 20 meter is een kerk ideaal voor een trampolinepark. Daarnaast liggen kerken altijd centraal, zodat kinderen er makkelijk en zelfstandig naartoe kunnen komen.” 

Kinderfeestjes 

De herbestemming was een kwestie van de lange adem. Buurtbewoners wilden liever een cultureel maatschappelijke functie voor de Clemenskerk. De Wit: “Niet iedereen is het ermee eens dat religieus erfgoed een sportcomplex voor kinderen wordt. Dat gaat gepaard met emoties. Er zijn hier mensen getrouwd of ze hebben er hun eerste communie gedaan. Maar uiteindelijk is het gelukt om de buurt te overtuigen. De fanatieke tegenstanders van toen komen hier nu kinderfeestjes vieren.” Ook Rolien droomt inmiddels van haar eigen herbestemmingsproject: een zwembad in een oude fabriek of een drive-in bioscoop in een fort. Maar hoe pak je dat aan?

Jouw vraag in de podcast

In de podcast Jouw Noord-Holland zoekt host Rolien Magendans het antwoord op de leukste vragen over Noord-Holland. Dus, wat wil jij weten over Noord-Holland? Heb je een vraag over verkeer of milieu? Over windmolens  of geschiedenis? Over werk of klimaat? Stuur hem in en wie weet gaat Rolien op pad om het antwoord op jouw vraag voor jou uit te zoeken! Nieuwsgierig? Kijk en luister op www.noord-holland.nl/podcast