Weekendafsluitingen Westdijk (N244) in Zuidschermer vanwege kap zieke en oude bomen

(12 januari 2022)

De provincie Noord-Holland haalt zieke en oude bomen langs de Westdijk (N244) weg, omdat die een risico kunnen vormen voor de verkeersveiligheid. De kans op afbrekende takken bij deze bomen is groot.

De kapwerkzaamheden vinden plaats in de weekenden van 15 en 16 januari, 22 en 23 januari en 5 en 6 februari 2022. Om de werkzaamheden veilig uit te kunnen voeren is de Westdijk (N244) deze 3 weekenden in beide richtingen afgesloten.

Omleidingsroute

Het verkeer richting het zuiden wordt omgeleid via de A9. Verkeer richting het noorden wordt omgeleid via de N246. Nood- en hulpdiensten en bewoners kunnen via de parallelweg rijden.

Groenplan: nieuwe bomen

Voor de oude en zieke populieren die worden weggehaald, komen 500 nieuwe bomen terug. Zo komt er langs de parallelweg bij de Westdijk (N244) weer een gezonde rij bomen te staan. Er worden zo’n 500 bomen gekapt, verspreid over 5 kilometer weg. Dat gebeurt niet in één keer maar gefaseerd. De bomen worden gekapt over een periode van 10 jaar, waarbij er ‘om en om’ een boom tussenuit gaat. De afstand tussen de bomen wordt hierdoor vergroot en dit voorkomt dat de ziekte zich eenvoudig verspreidt. Ook voorkomt de provincie op deze manier ‘kaalslag’. Dat is prettiger voor de omgeving en van belang voor de vleermuizen. Het beeld van een doorgaande rij bomen blijft hierbij intact. De provincie beoordeelt ieder jaar de conditie van de overige bomen en de ontwikkeling van de ziekte om te zien of de volgende kapronde nog kan worden uitgesteld.

De eerste nieuwe bomen zijn inmiddels geplant langs de parallelweg. Het gaat om fruitbomen en heesters. De nieuwe bomen worden verder van de weg geplaatst. Zo creëert de provincie voldoende (obstakelvrije) ruimte langs de weg en is de Westdijk (N244) niet alleen veiliger, maar ook toekomstbestendig.

Populieren

Populieren worden vaak niet zo oud als andere bomen en hun takken zijn breukgevoeliger. Doordat de bomen langs de Westdijk (N244) te dicht op elkaar staan, breken de takken gemakkelijker af. Daardoor kunnen takken op de weg vallen en dat is gevaarlijk voor het verkeer. Bovendien is een ziekte gecontacteerd bij deze bomen. Zogenaamde takkanker, dat de kans op takbreuken extra vergroot.

Meer informatie

Met vragen kunnen weggebruikers en omwonenden contact opnemen met het servicepunt van de provincie via: 0800- 0200 600 (gratis) of per mail: servicepunt@noord-holland.nl. De werkzaamheden in de regio zijn ook te volgen op de regionale Facebookpagina (@AlkmaarNH).