Datacenters zijn steeds vaker onderwerp van gesprek. Er zijn veel vragen over de impact, nut en noodzaak van datacenters in de media, bij bewoners en discussies in gemeenteraden en Provinciale Staten. Voor provincies is het onderwerp de afgelopen periode hoger op de agenda gekomen en is geïnvesteerd in meer expertise over dit onderwerp.
Noord-Holland heeft bijvoorbeeld een datacenterstrategie vastgesteld waarin onder andere is vastgelegd waar datacenters zich nog kunnen vestigen.
Het is goed dat de noodzaak voor heldere afspraken over datacenters ook nationaal gevoeld wordt en Kamerleden vandaag, donderdag 23 juni, in debat gaan met de verantwoordelijke ministers. Recent stuurde de minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening een Ontwerpbesluit met regels voor de vestiging van hyperscale datacenters naar de Tweede Kamer. Met dit Ontwerpbesluit wordt de landelijke regie op de grootste datacenters aangescherpt en wordt landelijk geregeld waar en onder welke voorwaarden de vestiging van deze datacenters is toegestaan.
Voor de datacenters die niet onder het Ontwerpbesluit vallen, is ook beleid nodig. De provincies willen samen met het Rijk vestigingsvoorwaarden opstellen, in samenhang met beleid voor andere typen grootverbruikers. Ook is er een brede visie op duurzame digitale infrastructuur nodig. Datacenters vormen een essentieel onderdeel van deze digitale infrastructuur, maar hebben een flinke impact op het landschap, het water- en het energiesysteem. Er zijn daarom strenge voorwaarden nodig voor het faciliteren van de groei van datacenters. De provincies roepen het Rijk op om nauw samen te werken en zij willen een belangrijke stem krijgen in de voorwaarden waaronder vestiging kan plaatsvinden. Met maatwerk per provincie gericht op bijvoorbeeld inpassing in het landschap, energie- en waterverbruik, de mogelijkheid tot hergebruik van restwarmte en stimulering van de economie.
De provincies vinden het maken van goede afspraken over de vestiging van datacenters een absolute noodzaak. Daarnaast moet Nederland ambitieus zijn in het streven naar minimale impact van datacenters op de omgeving. Zou de norm niet moeten zijn dat alle datacenters CO2-neutraal opereren, waar mogelijk zelf duurzame energie opwekken, op real time basis duurzame energie gebruiken, de restwarmte in de omgeving benutten en circulaire gebouwen ontwikkelen die passen in het landschap?
Deze opsomming van voorwaarden is niet gering. Maar wat ons betreft wel allemaal noodzakelijk om de impact voor de omgeving te beperken. Wat de provincies betreft zijn dit belangrijke punten die wij de komende tijd samen met het Rijk en andere medeoverheden en organisaties willen uitwerken en die ook passen bij andere grote bedrijfsvestigingen die veel ruimte, energie en water vragen.
Gedeputeerde Noord-Holland Ilse Zaal,
Portefeuillehouder Ruimtelijke Economie van de Bestuurlijke Advies Commissie regionale economie van het Interprovinciaal Overleg
NonaDeL zegt op 13-03-2023 15:33
Het is niet aan bestuurders van de provincie Noord-Holland om op eigen ego en beperkt inzicht ambities na te streven die het algemeen belang van de Nederlandse burger en onze kinderen schaden - en waar WIJ met zijn allen driedubbel voor moeten betalen. U geeft zaken weg die u als privépersonen of zelfs als provincieorgaan niet toebehoren!
Ja, er is zeker noodzaak tot digitale ondersteuning met belastinggeld, maar dan voor DUURZAME en GEREGULEERDE projecten vanuit de EU zelf. Niet aan een onderonsje tussen starstuck bestuurders van de provincie en Amerikaanse commerciële tech giganten, waarbij iedere investering private zakken spekt en die zoveel zoetwater en energie verbruiken dat ze het land tot over de provinciegrenzen leegzuigen.
Waarna onze water- en elektriciteitsnetten de rekening bij de burger neerleggen, omdat uw gunsten niet meer via de gebruikelijke kanalen kunnen worden geleverd.
Dit, terwijl iedere Nederlandse consument deze tech bedrijven al meer dan genoeg betaalt middels aanschaf van computers, office pakketten en abonnementen op cloud space, om op elk vlak zelfvoorzienend te worden gebouwd. Waar zijn die gigantische daken anders goed voor, dan voor wateropvang en zonnepanelen? Nog afgezien van de troep die ze het grondwater weer in laten lopen?
Daarnaast zal het feit dat deze centra om de 5 jaar moeten worden vernieuwd een enorme belasting betekenen voor de bestaande infrastructuur. Dit alles voor astronomische winsten die regelrecht in particuliere zakken buiten de EU verdwijnen, zonder dat er zelfs maar een begin is gemaakt aan de duurzame EU tech waarop uw PR riedel zich laat voorstaan.
Commercie en technische ontwikkelingen kunnen elkaar zeker versterken. Echter, de belasting die deze datacenters op onze natuurlijke bronnen leggen zonder dat u hen ook maar een strobreed in de weg legt - of de zaak uit onderhandelt voor regenpresentaties waar we allemaal wat aan hebben - getuigt van een ongeëvenaard beperkt inzicht en een kinderlijk ego waarmee u zich als provincie vergaloppeert aan een ambitie die uw kennis en onze gemeenschappelijke middelen ver te boven gaat en waar wij Europeanen uitsluitend kosten aan hebben.
U moet zich schamen.