Nieuwe podcast: Hoe hard is de grens nog tussen Noord- en Zuid-Holland?

(31 maart 2022)

In de 8e aflevering van Jouw Noord-Holland leert Rolien dat de grotendeels onzichtbare provinciegrens nog altijd een grote rol speelt in ons leven.

De Kennemerbeekweg in Bennebroek lijkt een doodgewone weg, maar is dat niet. De weg maakt namelijk deel uit van de provinciegrens. Aan de ene kant ligt Noord-Holland, een stap verder sta je in het Zuid-Hollandse Hillegom. Precies daar gaat Rolien in gesprek met inwoner en amateurhistoricus Martin Bunnik. Hij woont al zijn hele leven om en nabij de provinciegrens in Bennebroek en kan er mooi over vertellen. 

Bunnik werpt een bevlogen blik op de geschiedenis. Zo weet hij sinds wanneer de grens er ligt, en ook waarom. Ook gaat hij dieper in op de vraag of het verschil tussen Noord-Holland en Zuid-Holland te zien is aan het landschap. Daarnaast komt Rolien te weten welke rol de historicus speelde bij het behoud van grenspalen

Podcast provinciegrens

Op papier 

Robert Stuurman, sectormanager beheer van de provincie, vertelt welke rol de grens anno 2022 nog speelt. Bijvoorbeeld als er gemaaid wordt of als weginspecteurs de grens moeten oversteken. “De grenzen zijn er wel degelijk en staan keihard op papier”, zegt Stuurman. “En ze bepalen heel veel in ons leven. Bijvoorbeeld hoe we dingen organiseren als waar jij moet stemmen en waar jij je vergunningen moet aanvragen. Dat wordt allemaal bepaald door waar je woont.”

Verder vertelt hij over het onderhoud buiten. Dat is niet grenzeloos. Stuurman: “Er is heel veel samenwerking tussen provincies, ook over de grenzen heen. Maar over het algemeen stop je met onderhoud bij wat van jou is. Je doet niet de tuin van de buurman. We kijken wel een beetje naar elkaar. Zo van ‘zorg jij een beetje goed voor jouw tuintje’, dan hoef ik ook wat minder voor mijn tuintje te zorgen.” Maar er zijn ook rafelrandjes, zegt Stuurman. “Vanuit hulpverlening zijn de grenzen wat vager. Als de nood aan de man is, steken we de grens over om te helpen.” 

Jouw vraag in de podcast

In de podcast Jouw Noord-Holland zoekt host Rolien Magendans het antwoord op de leukste vragen over Noord-Holland. Dus, wat wil jij weten over Noord-Holland? Heb je een vraag over verkeer of milieu? Over windmolens  of geschiedenis? Over werk of klimaat? Stuur hem in en wie weet gaat Rolien op pad om het antwoord op jouw vraag voor jou uit te zoeken! Nieuwsgierig? Kijk en luister op www.noord-holland.nl/podcast