Weginspecteur kan waarschuwing sturen naar automobilist bij pech-of ongeval

(30 maart 2022)

De provincie Noord-Holland test een slimme techniek waarmee de weginspecteur bij een pech- of ongeval een waarschuwing naar automobilisten kan sturen.

Aankomend verkeer krijgt hierdoor vroegtijdig een signaal op het dashboard dat zij een hulpvoertuig op de route naderen. Automobilisten kunnen hierdoor verder kijken dan hun voorruit en daardoor sneller inspelen op (onverwachtse) verkeerssituaties. Dat verhoogt de veiligheid van de weggebruikers én van de weginspecteurs.

Automobilisten kunnen dit soort waarschuwingen nu al via de Flitsmeister app ontvangen. Om in de toekomst zoveel mogelijk automobilisten te bereiken en daarmee de veiligheid van mensen op de weg te verhogen test de provincie Noord-Holland deze nieuwe techniek. 

Hoe werkt het?

Het gaat om de communicatietechnologie (ITS G5) die nu ingebouwd is in een voertuig van een weginspecteur. De weginspecteur kan hierdoor een waarschuwing sturen naar een testauto en in de toekomst mogelijk naar alle auto’s met dezelfde technologie. Zodra  de weginspecteur bij een pech- of ongeval zijn matrixbord (bijvoorbeeld met een pijl of waarschuwingsteken) aanzet wordt een waarschuwingsbericht rondgestuurd. De automobilist ontvangt in een straal van 300 meter een signaal op het dashboard (visueel en met geluid). Hierdoor is de automobilist eerder voorbereid op onverwachtse situaties en kan zo sneller inspelen op wat gaat komen. Dat komt de veiligheid ten goede. Benieuwd hoe het werkt? Bekijk de video.

Videostill Weginspecteur

Weginspecteur stuurt waarschuwing naar automobilist bij pech- of ongeval.

Vervolg

De proeven laten zien dat de techniek werkt. Toch merkt de automobilist hier nog niets van. Om het in alle auto’s, die deze techniek aan boord hebben, te laten werken moeten afspraken gemaakt worden tussen de overheden en de auto-industrie. Dit gebeurt op Europees niveau, zodat het in heel Europa en met alle autofabrikanten op dezelfde manier werkt. 

Slim, schoon en veilig 

De provincie investeert volop in Smart Mobility maatregelen om slim, schoon en veilig reizen in Noord-Holland mogelijk te maken, voor nu en in de toekomst.  Meer weten? Kijk op www.noord-holland.nl/smartmobility.