Podcast: Waarom zwemmen palingen van Noord-Holland naar de Bermuda-driehoek?

(24 mei 2022)

Palingen maken 2 keer in hun leven een wereldreis van 6.000 kilometer. Daarbij speelt Noord-Holland een belangrijke rol. Hoe dat precies zit, hoort Rolien in de 10e aflevering van Jouw Noord-Holland

De podcastpresentator reist naar Texel om meer te weten te komen over de paling (of: aal) en de werking van een vispassage in natuurgebied Waalenburg. Ecoloog Judith Weijers – zij vertelde in deze aflevering alles over faunapassages – legt uit wat er zo bijzonder aan de vis is. 

“De manier waarop ze opgroeien en de bizarre afstand die ze afleggen om dat hier te komen doen”, zegt Weijers. “Ze worden geboren in Sargossozee bij Mexico en leven daar in zout water. Maar op het moment dat de glasaal nog verder groeit, wordt-ie een zogeheten rode aal en moet-ie in zoetwater leven.”

Rolien en JudithRolien (r) interviewt ecologe Judith Weijers bij de vispassage op Texel.

Ondergrondse buis

En zoet water, dat heeft Noord-Holland. De palingen zijn er gek op. Het duurt volgens Weijers 1 jaar voordat de palingen vanuit de Bermuda-driehoek Noord-Holland te komen. Maar om vervolgens in zoet water te komen, moeten ze eerst nog een toegangspoort door: de vispassage. Dat is een ondergrondse buis met een diameter van bijna 1 meter, aldus Henk Kolkman, hydroloog van de provincie Noord-Holland. 

Eenmaal in een Noord-Hollandse zoetwater plas, meer of rivier groeien de palingen lekker door. Tot ze, tussen hun 10e en 20e levensjaar, hun tweede grote reis gaan maken. De apotheose daarvan is volgens de experts een even vruchtbare als verdrietige onderneming. 

Jouw vraag in de podcast

In de podcast Jouw Noord-Holland zoekt host Rolien Magendans het antwoord op de leukste vragen over Noord-Holland. Dus, wat wil jij weten over Noord-Holland? Heb je een vraag over verkeer of milieu? Over windmolens  of geschiedenis? Over werk of klimaat? Stuur hem in en wie weet gaat Rolien op pad om het antwoord op jouw vraag voor jou uit te zoeken! Nieuwsgierig? Kijk en luister op www.noord-holland.nl/podcast.