Trainees halen op wat er leeft onder Noord-Hollanders

(31 mei 2022)

Trainees van de provincie Noord-Holland overhandigden vandaag een spandoek met ideeën van inwoners aan Gedeputeerde Staten.

‘Meer zonnepanelen’, ‘natuurbehoud’ of ‘no waste generation’. Het is een kleine greep uit de 200 korte quotes die te lezen zijn op het spandoek dat Gedeputeerde Staten vandaag in ontvangst hebben genomen. Ze kregen het doek overhandigd van 4 trainees van de provincie Noord-Holland. De quotes haalden de trainees een kleine maand geleden op bij bezoekers van Bevrijdingspop 2022. Gewapend met hun permanente viltstift en herkenbaar aan hun witte jassen stonden zij op het festival klaar om voorbijgangers te vragen wat zij nou écht belangrijk vinden. 

Persoonlijke verhalen

“De provincie is er voor de inwoners. Het is daarom van belang dat zij gehoord worden”, zegt trainee Bregje de Regt, die zich bezighoudt met beweegbare bruggen. Met vragen als ‘Wat vindt u belangrijk dat de provincie doet?’ of ‘Wat zou u graag anders zien in de provincie?’, gingen de trainees het gesprek aan. Ook vertelden ze wat meer over het werk van de provincie. “Met de provinciale verkiezingen van 2023 in aantocht leek ons dit een zeer geschikt moment.”

Festivalgangers schrijven quotes op het spandoekFestivalgangers schrijven quotes op het spandoek

Waar de een zich vooral bekommerde om de energietransitie (‘minder gasverbruik, meer oplaadpalen’), had de ander een duidelijke mening over de circulaire economie (‘geen fast fashion’). Ook opmerkingen over onderwerpen als natuur, infrastructuur en inclusiviteit werden ijverig neergepend. Bregje: “Iedereen reageerde heel enthousiast. Mensen kwamen met persoonlijke verhalen over zaken die ze graag anders willen. Het viel ons op dat jongeren een duidelijke visie hebben voor de toekomst, en daarmee ook een duidelijke mening hebben over provinciale zaken.”

Goede richting 

Met de overhandiging van het spandoek van bijna 4 meter bij 2 meter hopen de trainees Gedeputeerde Staten een zetje in de goede richting te geven. “Wij waarderen het enorm dat de trainees deze moeite hebben genomen. Het is belangrijk om te horen wat er onder de inwoners leeft. Daarom zoeken we hen actief op, bijvoorbeeld op onze evenementen”, reageert gedeputeerde Cees Loggen. Hij vervolgt: “We herkennen veel in de quotes die zijn opgeschreven. Dat is voor ons een bevestiging dat we ons bezighouden met onderwerpen die echt spelen in het leven van de Noord-Hollanders. Maar zulke input is juist ook belangrijk om onze plannen bij te sturen wanneer dat nodig blijkt.”

Trainees overhandigen het spandoek aan GSGedeputeerde Staten nemen het spandoek in ontvangst 

Gedeputeerde Staten stellen voor om de trainees vaker op pad te sturen met een ideeënspandoek. “Zo kunnen we zien of de mening van inwoners door de jaren heen verandert en houden we de verbinding”, aldus gedeputeerde Jeroen Olthof. De quotes worden ter vergelijking bewaard, maar het spandoek krijgt uiteindelijk een nieuw leven. Trainee Bregje: “We willen graag een circulaire toepassing van het spandoek. De stof gaan we gebruiken om er tassen van te maken.”