Werkzaamheden van start natuurontwikkeling Diemerbos en Gemeenschapspolder

(30 mei 2022)

In het Diemerbos en de Gemeenschapspolder wordt vanaf 7 juni gewerkt om de natuur te verbeteren.

Het werk wordt uitgevoerd door aannemersbedrijf van der Ven, in opdracht van de provincie Noord-Holland. Als alles volgens plan verloopt worden de werkzaamheden in april 2023 afgerond.

Nieuwe inrichting om de biodiversiteit te verhogen

Het Diemerbos is een mooi gebied met veel mogelijkheden om te recreëren en van de natuur te genieten. In het Diemerbos en de aangrenzende Gemeenschapspolder wordt nu geïnvesteerd om de omstandigheden voor de bestaande natuur te verbeteren. Dit betekent dat de sloten bijvoorbeeld dieper gemaakt worden om de waterkwaliteit te verhogen. Ook worden er rietoevers aangelegd. Dit soort natuur trekt diverse (bedreigde) dieren en planten aan, waardoor de biodiversiteit verhoogd. Hiermee wordt het gebied aantrekkelijk gemaakt voor onder andere de Noordse woelmuis, de otter en verschillende vogelsoorten. Dit zorgt ervoor dat de natuur meer in balans is en dat het leefgebied van meerdere diersoorten vergroot wordt. 

Werkzaamheden van start natuurontwikkeling Diemerbos en Gemeenschapspolder
Het Diemerbos

Ook recreatievoorzieningen worden onderhouden

De werkzaamheden richten zich ook op het onderhoud en uitbreiding van de wandel- en fietswegen en recreatievoorzieningen in het gebied. Zo worden de wandel- en ruiterpaden vernieuwd en uitgebreid en wordt de vogeluitkijk verplaatst naar een plek die beter geschikt is. Voor het afvoeren van de afgegraven grond wordt het Gaaspermolenpad gebruikt. In principe wordt het pad hier niet voor afgezet en kunt u uw weg over het pad vervolgen. Over de Lange Stammerdijk wordt een loopband aangelegd naar de Gaasp. Hiervandaan wordt de grond per schip weggevoerd. Bouwverkeer voert de grond aan naar de loopband vanuit het gebied. In principe wordt het pad hier niet voor afgezet en kunt u uw weg over het pad vervolgen. 

Blijf op de hoogte via de BouwApp

In de BouwApp wordt u op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen van de werkzaamheden. De app is te downloaden via de App Store of Google Play op uw telefoon. Zoek in de app naar 'Diemerscheg' en meld u aan voor de nieuwsberichten over het project. Wil u of kan u geen app downloaden? De nieuwsberichten uit de app zijn ook te vinden via deze link.

Over project Natuurontwikkeling Diemerscheg

Deze werkzaamheden zijn onderdeel van het project ‘Natuurontwikkeling Diemerscheg’. De provincie Noord-Holland verbetert de natuur in de Diemerscheg, een gebied ten oosten van Amsterdam, in Diemen, Weesp en Muiden. Op 4 locaties verbetert de provincie de natuurverbindingen of komt er nieuwe natuur. Hiermee vergroot het leefgebied van kleine (water)zoogdieren en vogels. Het project draagt bij aan Natuurnetwerk Nederland (NNN) en is deels natuurcompensatie voor de bouwprojecten van Rijkswaterstaat.

Kijk op noord-holland.nl/diemerscheg voor meer informatie over de natuurontwikkeling in de Diemerscheg. 

Contact 

Met vragen over de werkzaamheden kunt u contact opnemen met het Servicepunt van de provincie via 0800 - 0200 600 (gratis), of per e-mail: servicepunt@noord-holland.nl.