‘Ik heb geleerd hoe ik mijn kennis anders kan inzetten’

(01 november 2022)

Claudia van der Werff (49) is werkzoekende en greep haar kans om een nieuwe weg in te slaan.

Ze deed mee aan het Smart Mobility leer-werktraject om zich om te scholen van de reiswereld naar slimme mobiliteit. Wat heeft het traject haar gebracht? En is het misschien ook iets voor u? 

'Ik heb geleerd hoe ik mijn kennis anders kan inzetten'
  
Van der Werff: “In eerste instantie leek slimme mobiliteit mij te technisch. Dat past helemaal niet bij mij, dacht ik. Maar ik wilde altijd al iets doen op het gebied van duurzaamheid en met slimme oplossingen voor de leefomgeving.” Na een online informatiemiddag bleek dat je helemaal niet supertechnisch hoeft te zijn. “Hoe kun je ervoor zorgen dat steden bereikbaar blijven? Hoe kun je het gedrag van mensen veranderen? Dat vind ik interessante vragen waar ik in dit vakgebied mee te maken kan krijgen.” 

Jezelf herontdekken 

Na een halfjaar thuiszitten, vond Van der Werff het fijn om weer onder de mensen te zijn en een dagelijks doel te hebben. “Ik kreeg meteen het gevoel dat ik iets toevoeg en van nut ben. Daarnaast heb ik veel verschillende mensen leren kennen en zijn mijn hersens weer aan het werk gezet. Ik heb mezelf door dit traject echt kunnen herontdekken.” 

Persoonlijke ontwikkeling 

“De eerste maand hebben we aan onze persoonlijke vaardigheden gewerkt. Hoe functioneer je in een groep, hoe communiceer je beter, hoe werkt projectmanagement? En we keken naar onszelf. Wie ben je? Waar ben je goed in?” De groep deelde veel met elkaar en dat versterkte de band. Dit deel van het traject voelde voor Van der Werff in eerste instantie wel wat overbodig.  “Maar het is juist waardevol voor de groepsvorming en voor je persoonlijke ontwikkeling.”

Grote lijnen 

“Door dit traject ben ik mij bewuster geworden van mijn sterke kanten en kan ik die beter inzetten. Ik ben goed in het samenbrengen van partijen, mensen meekrijgen in projecten en samenwerken. Verder ben ik gestructureerd, kan goed prioriteiten stellen en het overzicht bewaken.” Inhoudelijk werden de deelnemers breed opgeleid op het gebied van mobiliteit. “Als het over verkeersmanagement gaat, kan ik het gesprek goed volgen, zonder dat ik een specialist ben. Dat is belangrijk bij het begeleiden van het proces.” Het leukste onderdeel binnen smart mobility vindt ze de innovatie. “Ik wil slimme oplossingen in de praktijk brengen binnen de huidige mogelijkheden en met toekomstige technologie. Op die manier kan ik iets bijdragen aan een toekomstbestendige samenleving.”  

Van verkeersmodellen tot gedrag

Na de eerste maand volgde er een serie lezingen van mensen uit allerlei hoeken van het vak. De ene keer over verkeersmodellen, de andere keer over psychologie en het gedrag van mensen. “We zijn naar de verkeerscentrale in Hoofddorp geweest, naar congressen en bedrijven. Het was een leuke mix van theorie en praktijk. Het enthousiasme van de docenten over hun vak werkt heel aanstekelijk!”

Stage lopen

Haar werkervaringsstage liep Van der Werff bij de provincie Noord-Holland. Ze wilde een aantal dingen weten: past het werken bij een overheidsorganisatie bij mij? En wat kan ik bijdragen met mijn kennis en vaardigheden? “Ik heb veel teams binnen de organisatie gezien. De provincie is een plek die goed bij mij past. Door de open en informele sfeer en de ruimte voor initiatieven en persoonlijke ontwikkeling. Ik zou hier best willen blijven.” Van der Werff heeft haar stage inmiddels afgerond. “Nu ben ik me aan het oriënteren op een baan. Het geeft me moed dat ik heb gemerkt dat er veel animo is voor mensen uit dit traject.” 

Zelfvertrouwen 

“Ik heb 25 jaar in de reiswereld gewerkt, en wist daar alles over mijn vakgebied. Nu heb ik die kennis ineens niet paraat. Ik moest leren om op een andere manier met informatie om te gaan.” Door dit traject leerde ze hoe ze haar kennis op een andere manier kan inzetten en hoe ze kennis kan ophalen bij anderen. “Dat was een belangrijk leermoment. Door in te zien dat je niet alles zelf hoeft te weten, is mijn zelfvertrouwen gegroeid.”

'Ik heb geleerd hoe ik mijn kennis anders kan inzetten'

Het Smart Mobility leer- werktraject editie 2022 zit erop. De provincies Noord-Holland en Overijssel boden samen met het UWV dit traject gratis aan om de werkgelegenheid te bevorderen. Daardoor ontstaan nieuwe kansen op de arbeidsmarkt en wordt voorzien in de vraag naar extra medewerkers voor urgente maatschappelijke opgaven.

Bent u werkzoekende en lijkt dit traject u ook iets om aan deel te nemen? Lees meer informatie in het bericht Carrièreswitch? Draag bij aan een duurzame toekomst.