Nieuw in Zuid-Kennemerland: 9 Toeristisch Overstappunten

(07 november 2022)

In Zuid-Kennemerland zijn 9 nieuwe Toeristisch Overstappunten (TOP’s) geplaatst. De opvallende groenblauwe zuilen met recreatieve informatie en tips over de omgeving zijn goed te gebruiken als startpunt voor een wandeling, fiets- of vaartrip.

De TOP’s dienen ook als startpunt voor het nieuwe Wandelnetwerk Zuid-Kennemerland dat in het voorjaar van 2023 klaar is. De TOP’s zijn mede mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Holland. 

Toerist in eigen land

De nieuwe TOP’s staan in Bennebroek, Bloemendaal aan Zee, Buitenkaag, Nieuw-Vennep, Zandvoort, Haarlem, Halfweg, Velsen-Zuid en Cruquius. De laatste 4 locaties zijn in Spaarnwoude Park. Op de zuilen staat inspirerende informatie over de omgeving en een verscheidenheid aan fiets-, wandel- en vaarroutes. Ze tonen daarnaast ook tips voor bezienswaardigheden, horecagelegenheden en overnachtingsmogelijkheden. Bij TOP’s zijn (meestal) gratis parkeerplaatsen om de auto achter te laten en het gebied verder te voet, per fiets of boot te verkennen. Een ideaal startpunt voor een dagje eropuit. 

Wandelnetwerk Zuid-Kennemerland

Ook wandelroutes in de omgeving zijn opgenomen op de zuilen. De TOP’s dienen namelijk ook als startpunt voor het nieuwe Wandelnetwerk Zuid-Kennemerland (onderdeel van Wandelnetwerk Noord-Holland) dat in het voorjaar van 2023 klaar is. Nu de informatiezuilen zijn geplaatst, is zichtbaar welke wandelroutes vanaf elke TOP-locatie starten. Toch zijn deze routes nog niet te gebruiken. 

Wim Roozenbeek, projectleider van het Routebureau Recreatie Noord-Holland legt uit: “Het aanleggen van een regionaal routenetwerk vraagt veel tijd en aandacht. In heel Zuid-Kennemerland moeten bijna 3500 keuzepunten en routemarkeringen worden geplaatst. Een deel is al zichtbaar in de openbare ruimte, maar er moet nog veel gebeuren. Van november tot februari zijn de aannemers druk met het plaatsen van houten routepalen en startpuntpanelen. Rond een TOP kunnen daarom al wandelpaaltjes en pijlenstickers zichtbaar zijn, maar zolang de werkzaamheden niet zijn afgerond, is het wandelnetwerk incompleet en nog niet klaar voor gebruik.”

 Nieuw in Zuid-Kennemerland: 9 Toeristisch Overstappunten
Toeristisch Overstappunt (TOP) Zorgvrij in Velsen-Zuid

Samenwerking en financiering

In samenwerking met de gemeenten Haarlem, Haarlemmermeer, Zandvoort, Bloemendaal, Velsen en Heemstede zijn de TOP’s samengesteld. De uitvoering is gecoördineerd door het Routebureau van Recreatie Noord-Holland. De financiering is voor een groot deel mogelijk gemaakt door subsidie van de provincie Noord-Holland. De gemeenten hebben de overige kosten gefinancierd.

Kijk voor meer informatie over Toeristisch Overstappunten in Noord-Holland op www.natuurwegwijzer.nl/tops.