Waterwolftunnel wint 2e prijs met digitale tweeling

(23 november 2022)

De online kopie van de Waterwolftunnel in de Burgermeester Brouwerweg (N201) kreeg op 22 november de 2e prijs tijdens de Cobouw Awards 2022.

Bouwmagazine Cobouw nomineert ieder jaar projecten uit de bouw om de vooruitgang van digitalisering, duurzaamheid en innovatie in de Nederlandse bouwwereld te vieren. De 2e prijs werd uitgereikt voor de ‘digital twin’, oftewel een digitale tweeling, van de Waterwolftunnel. Een online kopie met gegevens van de tunnel. Ontwikkeld door ingenieursbureau Arcadis, beheerder van de tunnel voor de provincie Noord-Holland. 

‘Digital twin’ voor onderhoud

3 keer per jaar wordt onderhoud gedaan aan de Waterwolftunnel. Eerst was het niet bekend welke kapotte lampen vervangen moesten worden. En het kostte te veel tijd om uit te zoeken welke lampen eerder al waren vervangen. Eens in de zoveel tijd werden daarom alle lampen vervangen. Met de gegevens van de verlichting in de tunnel is een ‘digital twin’ gemaakt. Met de informatie uit deze online kopie kunnen beslissingen voor het onderhoud beter worden gemaakt. Nu hebben alle lampen een QR-code. De monteur scant de codes van de te vervangen lampen. Die informatie komt meteen in de ‘digital twin’. 

Naast de ‘digital twin’ van verlichting worden de komende tijd ook ‘digital twins’ gemaakt voor ventilatie, slagbomen en de energievoorziening. Dit zijn allemaal noodzakelijke onderdelen van het tunnelsysteem om de tunnel veilig te houden. Met de ‘digital twin’ kunnen we beter voorspellend onderhoud uitvoeren. Lees meer in het online magazine &Holland.

Prijs

De jury zei over de ‘digital twin’: “Schoolvoorbeeld van een project waarbij de digital twin centraal wordt gesteld. Uitgangspunt om datagedreven beheer en onderhoud te organiseren. Voor actuele inzichten en accurate voorspellingen”.  

YouTube still video
Bekijk de video over de Digital Twin Waterwolftunnel op YouTube