Noord-Hollands Archief laat 3 decennia documentaire foto-opdrachten van Noord-Holland zien

(28 oktober 2022)

Gedeputeerde Rosan Kocken opende op vrijdag 28 oktober de tentoonstelling Doc.Werk bij het Noord-Hollands Archief in Haarlem.

De tentoonstelling belicht 3 decennia documentaire foto-opdrachten in Noord-Holland van gerenommeerde fotografen en is tot met 18 november te zien.

Noord-Hollands Archief laat 3 decennia documentaire foto-opdrachten van Noord-Holland zien
Sabine Joosten - 1993, Familieportretten van boeren in Noord-Holland

Overzichtstentoonstelling

Sinds 1991 leggen fotografen op hun manier een specifiek onderwerp in de provincie vast voor de collectie Provinciale Atlas Noord-Holland. Dit gaat van veranderende landschappen tot de mens en van industrie tot natuur. Deze omvangrijke en levende documentair-historische collectie is uniek. Fotografen zoals Hellen van Meene, Venus Veldhoen, Ahmet Polat, Paul Paris en Heleen Peeters verrijkten de collectie met hun beelden. Voor de opdracht van 2022 legt de Haarlemse fotograaf Martijn van de Griendt ontmoetingen in Noord-Holland vast. 

Nu worden al deze fotoseries die voor de collectie zijn ontstaan voor het eerst gezamenlijk in een overzichtstentoonstelling getoond. De bezoeker ziet hierdoor de continuïteit en de veranderingen in de provincie door de jaren heen en de recente ontwikkelingen die op die manier voor latere generaties worden bewaard. Rosan Kocken, gedeputeerde van de provincie voor onder meer Cultuur en Erfgoed opende de tentoonstelling in de Janskerk feestelijk in bijzijn van een aantal fotografen. 

Provinciale Atlas fotografie
Paul Paris - 2014 Aardkundige momenten in Noord-Holland

Naast de fysieke tentoonstelling in de Janskerk in Haarlem is online ook een webexpositie beschikbaar die alle foto-opdrachten in beeld brengt.

Provinciale Atlas Noord-Holland

Tot vandaag de dag schrijft het Noord-Hollands Archief samen met de provincie Noord-Holland de documentaire foto-opdrachten met een specifiek onderwerp uit. De fotoseries maken onderdeel uit van de collectie Provinciale Atlas Noord-Holland, die het Noord-Hollands Archief voor de provincie Noord-Holland beheert. Deze collectie omvat meer dan 82.000 objecten, zoals tekeningen, topografische kaarten en ansichtkaarten, prenten, technische tekeningen en foto’s. Samen visualiseren zij de geschiedenis van de provincie Noord-Holland.  

Meer informatie

De tentoonstelling in de Janskerk (Jansstraat 40, Haarlem) is tot en met 18 november van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur te zien (maandag 31 oktober gesloten) en tijdens de Kunstlijn op zaterdag 5 en zondag 6 november van 11.00 tot 16.00 uur. Toegang is gratis.

De webexpositie is beschikbaar via de website van het Noord-Hollands Archief. Op de website is ook een overzicht van de opdrachten te vinden en de meeste beelden uit de foto-opdrachten zijn te bekijken.