Maak van wetenschap en techniek een feestje

(08 maart 2023)

Ruim 2.000 Zaanse basisschoolleerlingen uit groep 7 doken tijdens het Promotie Event Techniek (PET) in Zaandam in de wereld van de techniek.

Maak van wetenschap en techniek een feestje

Gedeputeerde Ilse Zaal bracht een bezoek aan het PET op het HEM-terrein in Zaandam waar meer dan 2000 leerlingen uit de omgeving workshops kunnen volgen. Zaal: “Het is ontzettend belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd kennis maken met techniek. Het maakt ze meer bewust van de aanwezigheid van techniek in het dagelijks leven en ze maken kennis met technische opleidingen en beroepen. De behoefte aan technisch personeel is heel groot, nu én in de toekomst. Zonder gekwalificeerde mensen kunnen wij heel veel van onze ambities niet waarmaken. De interesse voor techniek en technologie wordt op deze manier al jong gestimuleerd.”

PET 2 570 x 338

Het event is geen losse activiteit, maar onderdeel van een Techlands Technologieweek waarin er ook workshops zijn voor leerlingen van het vmbo. Jolien Duin, initiatiefnemer en organisator van PET Zaanstad: "Het is mooi dat we nu in een week 2 soortgelijke activiteiten op dezelfde locatie organiseren." De activiteiten zijn gebaseerd op de 7 werelden, want techniek kom je overal tegen zoals in de zorg, in de voeding, natuur, mobiliteit of bij entertainment. “Kies je voor techniek, dan heb je later een superleuke baan.” 

PET 1 570 x 338

Het promotie-evenement techniek wordt in 10 regio’s in Noord-Holland georganiseerd. Dit is mogelijk dankzij de samenwerking tussen opleidingsfondsen, de provincie Noord-Holland, het bedrijfsleven en de organisatiekracht van lokale netwerken. Hierin zijn basisscholen, het voortgezet onderwijs en bedrijven vertegenwoordigd. Met de sponsoring van deze Promotie Events Techniek draagt de provincie bij aan betere aansluiting tussen onderwijs en de arbeidsmarkt. 

Bekijk ook de video "Kies voor techniek, dan heb je later een superleuke baan" (YouTube).