Wijziging grenzen werkingsgebieden in omgevingsverordeningen

Gedeputeerde Staten (GS) zijn akkoord met de voorgestelde wijzigingen in de werkingsgebieden en bijlagen van de Omgevingsverordeningen Noord-Holland 2020 (OV NH2020) en Noord-Holland 2022 (OV NH2022). Ze namen dit besluit op dinsdag 30 mei 2023. Deze wijzigingen worden, voordat GS definitief besluiten, met Provinciale Staten (PS) besproken.

Van woensdag 1 maart tot en met zondag 30 april 2023 kon iedereen op de voorgestelde wijzigingen reageren. Gedeputeerde Staten (GS) hebben vervolgens het eindconcept vastgesteld en reageren op de ingediende zienswijzen door middel van de Nota van Beantwoording. Voordat GS de wijzigingen definitief vaststellen, worden die eerst – inclusief de Nota van Beantwoording – in de Statencommissie op 19 juni 2023 besproken. Tijdens die vergadering is inspraak mogelijk. Meer informatie daarover is te vinden op de pagina Inspraak. Naar verwachting stellen GS de gewijzigde werkingsgebieden eind juni vast en treden die per 1 juli in werking.

Werkingsgebieden Omgevingsverordening Noord-Holland

Werkingsgebieden geven aan waar in de provincie Noord-Holland welke regels gelden, welke activiteiten mogelijk zijn en onder welke voorwaarden. Dit is van belang omdat het duidelijk maakt wat in een bepaald gebied wel of niet mogelijk is. Door specifieke ontwikkelingen in een gebied, of vanwege wensen uit de omgeving, kan het nodig zijn om de grenzen van een werkingsgebied of de inhoud van de bijlagen aan te passen. Deze aanpassingen voert de provincie 2 keer per jaar door, zodat ze op 1 juli en 1 januari in werking kunnen treden. Op deze manier zorgt de provincie voor een herkenbare vaste werkwijze en worden ontwikkelingen binnen een redelijke termijn doorgevoerd in de verordening. Alle werkingsgebieden zijn op de digitale kaart van de provincie terug te vinden.

Wijziging grenzen werkingsgebieden in omgevingsverordeningen
Foto: Natuur in Noord-Holland