Duurzame dromen komen uit op Landgoed Rorik

De provincie steunt met subsidies tal van initiatieven die Noord-Holland duurzamer en leefbaarder maken. Landgoed Rorik krijgt subsidie voor batterijen om zonne-energie in op te slaan, zo wordt het elektriciteitsnet ontlast.

Elektriciteitsuitdaging op Rorik

Om het landgoed draaiende te houden, is voldoende elektriciteit essentieel. Netbeheerder Liander werkt hard aan het uitbreiden van het netwerk, maar dat is een project dat meerdere jaren duurt. Het uitbreiden van de activiteiten bij Rorik is daardoor lastig. Atse Hamers legt uit: "De capaciteit verzwaren is geen optie, maar er is wel extra stroom nodig. Met de subsidie voor batterijopslag lossen we dit op. Groene energie, opgewekt met de zonnepanelen, kunnen we opslaan. Daardoor kunnen we het inzetten tijdens piekmomenten of in de avonden, wanneer de zon niet meer schijnt."

rorik
Hamers en zijn vrouw Maartje beheren de 10 eco-lodges op het terrein. Bij Landgoed Rorik komen landbouw, natuur, en recreatie op een harmonieuze manier samen. Initiatiefnemer Wouter Valkenier ontwierp het project met zijn studio. Inmiddels is er op het landgoed meer bedrijvigheid met restaurant Zacht Staal, Cafe Picknick en Bio-boer Kasper Hoex.

Duurzaam inspireren  

Atse is verheugd over de ontvangen provinciale subsidie: "Dankzij deze steun kunnen we onze duurzame ambities verder verwezenlijken. Het is een openbaar terrein, waardoor iedereen onze groene stroomvoorziening kan zien. Dit is niet alleen een win voor ons, maar ook een inspiratie voor anderen om hetzelfde te doen."

Meer weten over subsidies voor plannen die Noord-Holland duurzaam en leefbaar maken? 

In deze serie verscheen eerder een aflevering over SUPmission