Jongeren en Statenleden debatteren over natuur en bereikbaarheid

23 jongeren deden vrijdag 17 november 2023 mee aan het Provinciaal Jeugddebat in het provinciehuis in Haarlem.

De dag werd geopend door Provinciale Statenlid Julia Schneemann (VOLT). Aan de hand van een quiz ging zij in gesprek met de jongeren over wat het werk van een Statenlid inhoudt en wat een provincie doet. Zij kwamen discussiëren met de Statenleden Michel Becker (BoerBurgerBeweging), Fatima Oulad Hadj (PvdA) en Walter Freeman (GroenLinks) over belangrijke thema's waar de provincie mee bezig is, zoals openbaar vervoer en bereikbaarheid en natuur en recreatie. 

Jongeren en Statenleden debatteren over natuur en bereikbaarheid

Deelnemers Isilde Cachia (16) en Pieter Uittien (18) gaven een betoog over waarom het belangrijk is om toekomstige generaties een stem te geven in de Provinciale Staten. Hun pleidooi sloot aan bij het initiatief van Jan Terlouw om een 'Toekomststoel' in de Tweede Kamer te plaatsen, een symbolische herinnering aan de machthebbers om rekening te houden met de belangen van toekomstige generaties.

Buurtbussen en vrijwilligers

In het tweede debat stonden Marein Oosterveld (15) en Albert van der Peet (16) centraal met hun voorstel om Noord-Holland - en in het bijzonder de landelijke gebieden - bereikbaarder te maken. Ze bepleitten het idee om meer buurtbussen in te zetten en vrijwilligers te werven voor deze dienst. Ook stelden ze voor om in elke gemeente met minimaal 1.000 inwoners een bushalte te plaatsen.

De Statenleden stelden kritische vragen over de haalbaarheid en betrouwbaarheid van een vrijwilligersnetwerk. Hoe kan zo'n systeem goed en betrouwbaar blijven functioneren? Ondanks deze vragen waren de Statenleden eensgezind in hun steun voor initiatieven om Noord-Holland schoner en beter bereikbaar te maken.

Gezonde natuur

Dit debat toonde aan hoe jongeren praktische oplossingen kunnen aandragen voor complexe vraagstukken en hoe zij met hun frisse blik waardevol kunnen bijdragen aan provinciale thema's. In het laatste debat bogen de jongeren zich over de balans tussen natuur en recreatie. Zij richtten zich op vragen als 'hoe kunnen we meer recreatiegebieden creëren in de provincie' én 'hoe zorgen we tegelijkertijd dat de natuur gezond blijft?' 

Jongerenparticipatie 

De 29e editie van het Provinciaal Jeugddebat werd georganiseerd door de Nationale Jeugdraad (NJR) en de provincie Noord-Holland. Het was een levendig forum waar jongeren uit onder meer Ouderkerk aan de Amstel, Hoofddorp, Amsterdam en Haarlem, hun meningen en ideeën konden delen. Het evenement onderstreept het belang van jongerenparticipatie in politieke processen en biedt hen een unieke kans om direct in gesprek te gaan met beleidsmakers.

Jongeren en Statenleden debatteren over natuur en bereikbaarheid Statenleden Fatima Oulad Hadj, Michel Becker en Walter Freeman.