Provinciehuis 25 november oranje voor ‘Orange the World’

Het provinciehuis van Noord-Holland, Paviljoen Welgelegen in Haarlem, wordt op 25 november oranje uitgelicht in de avond.

Dit is om aandacht te besteden aan het stoppen van geweld tegen vrouwen en meisjes.

25 november is de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. De dag is het startsein voor  de wereldwijde campagne Orange the World, die duurt tot en met de internationale dag van de rechten van de mens op 10 december. De kleur oranje staat voor dageraad, voor een zonnige toekomst zonder geweld tegen vrouwen en meisjes. Inmiddels worden in meer dan 100 landen in deze periode gebouwen of andere objecten oranje uitgelicht, en worden allerlei activiteiten georganiseerd. 

Provinciehuis oranje voor ‘Orange the World’

'Elk slachtoffer is er 1 teveel'

In Nederland heeft bijna 1 op de 4 vrouwen te maken (gehad) met een vorm van seksueel misbruik of seksueel geweld. Wereldwijd heeft zelfs 1 op de 3 vrouwen fysiek en/of seksueel geweld ervaren. Commissaris van de Koning Arthur van Dijk: “Dit is een unieke manier om voor zoiets belangrijks aandacht te blijven vragen. Ook in 2023 zijn vrouwen en meisjes nog steeds slachtoffer van geweld. Daarom kleurt Paviljoen Welgelegen oranje. Elk slachtoffer is er 1 teveel.”

Iedereen kan helpen

In 2023 is het thema van de campagne in Nederland ‘Veilig, overal en altijd’. Geweld tegen vrouwen en meisjes vindt plaats op allerlei plaatsen, niet alleen op straat en achter de voordeur. En iedereen kan helpen het te voorkomen. Door niet weg te kijken als je iets ziet gebeuren. Als iedereen meedoet, kunnen we samen geweld tegen vrouwen en meisjes de wereld uithelpen.