Noord-Holland Noord officieel erkend als landelijke cultuurregio

Met het regioprofiel ‘Zee aan ruimte, land vol cultuur’ erkent het Ministerie van OCW (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) de regio Noord-Holland Noord sinds 1 maart officieel als landelijke cultuurregio.

De erkenning maakt de regio Noord-Holland Noord landelijk meer zichtbaar en legt een stevige basis onder de samenwerking op cultuur in de regio. De status van cultuurregio maakt ook de weg vrij voor gemeenten om gezamenlijke cultuurprojecten te ontwikkelen die in aanmerking komen voor specifieke, toekomstige cultuursubsidies vanuit het Rijk die bestemd zijn voor cultuurregio’s.

Staatssecretaris van Cultuur Fleur Gräper-van Koolwijk bezocht Alkmaar op 6 maart om het besluit van de erkenning toe te lichten aan gedeputeerde cultuur Jeroen Olthof, Fotigui Camara (wethouder cultuur Den Helder), Monique Bonsen (burgemeester gemeente Koggenland), Anjo van de Ven (wethouder cultuur Alkmaar) en Robert Leever (wethouder cultuur gemeente Hollands Kroon). 

Erkenning landelijke cultuurregio 

In de regio dragen de schoonheid van de natuur, de rijke geschiedenis en de productiviteit van haar inwoners bij aan de unieke uitingen in kunst en cultuur. Vandaar dat in het regioprofiel de focus is gelegd op 3 thema’s.
 
•    Mensen maken cultuur
Als maker, amateur, belever en professional

•    Het landschap als podium
Als podium, decor en inspiratiebron

•    Van oudsher het vizier vooruit
Als geschiedenis door alle eeuwen heen

Met het profiel ‘Zee aan ruimte, land vol cultuur’ heeft de regio laten zien welke mogelijkheden er zijn op gebied van kunst en cultuur voor de meer dan 675.000 inwoners. Door de landelijke erkenning kunnen de gemeenten en lokale culturele instellingen de samenwerkingsverbanden en culturele infrastructuur nog verder verbeteren en verstevigen.

Ministerie erkent Noord-Holland Noord officieel als landelijke cultuurregio