Pro-motor Award 2024: 3 van de 6 genomineerden uit Noord-Holland

De genomineerden zijn bekend gemaakt voor de Pro-motor Award, de jaarlijkse prijs voor ambitieuze ideeën van samenwerkingen tussen onderwijs en bedrijfsleven.

Maar liefst 3 van de 6 genomineerden komen uit Noord-Holland. Zij maken kans om de Pro-motor Award van 2024 te winnen op dinsdag 15 oktober tijdens de Katapultdag. Het thema van dit jaar is: vakmanschap maakt de innovatie. Welke baanbrekende ideeën van pps’en hebben op vernieuwende wijze bijgedragen aan vooruitgang? Vakmanschap is de sleutel tot iedere vorm van innovatie. De provincie Noord-Holland wil de samenwerking tussen onderwijs, bedrijfsleven en overheid bij de techniek- en technologiecampussen in Noord-Holland versterken en verduurzamen en is bij 2 van de 3 Noord-Hollandse genomineerden betrokken als subsidieverstrekker. 

De Noord-Hollandse genomineerden

Techniektuin – Techport

De regio IJmond heeft de ambitie om de eerste groene industriezone van Nederland te worden, maar er is een grote en urgente behoefte aan goed geschoold personeel in deze industrie. Het mkb worstelt met het aantrekken en behouden van vakkrachten. De Techport Techniektuin biedt hiervoor een oplossing door een nieuwe doelgroep kennis te laten maken met de Techniek.

Via de Techniektuin kunnen zij-instromers ongeacht hun vooropleiding en opleidingsniveau instromen in technische beroepen. Overheid, onderwijs en bedrijfsleven werken hierin samen door kandidaten een 6 weken durend oriëntatietraject te laten doorlopen om laagdrempelig kennis te maken met de techniek, gevolgd door 6 weken stage. Bij een succesvolle match krijgt de kandidaat een contract aangeboden. Dit project heeft impact op de vergroting van de instroom van technische vakkrachten voor het mkb en heeft als bijvangst een positief imago genereren over de technieksector onder andere doelgroepen dan alleen de huidige technici.

VTi MBO Fast-track – GreenTech Campus MRA

Een innovatieve en drempelverlagende certificeringsroute richting de technische installatiebranche. Deze snelle opleidingstrajecten zijn ontworpen om nieuwe doelgroepen (zij-instromers) effectief en versneld op te leiden voor de energietransitie. Met een slagingspercentage van 99% voor de mbo-certificaten en doorstroom van 95% naar de aansluitende kwalificerende opleiding (BBL) zorgen we sneller voor meer en beter opgeleide elektro- en installatietechnici. Deze technici zijn, zoals bekend, keihard nodig om het tekort op de arbeidsmarkt op te lossen en de energietransitie te kunnen versnellen. Het is onze droom om dit project flink op te schalen zodat heel Nederland kan profiteren van deze versnelling. Daarnaast maken we op een innovatieve manier gebruik van digitalisering van de lessen met onder andere video waardoor de praktijkdocenten meer aandacht kunnen geven aan de leerbehoefte van de individuele student en het onderwijs hybride kan worden uitgevoerd.

World cITizens @ Work – Hogeschool van Amsterdam

De Hogeschool van Amsterdam, IT-dienstverlener Conclusion en Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF starten een nieuw leer-werktraject aan voor statushouders. Een omscholingstraject met taal en cultuur, IT-onderwijs en baangarantie!  Het traject, genaamd World cITizens @ Work, onderscheidt zich doordat statushouders voorafgaand aan het leer-werktraject al een arbeidscontract aangeboden krijgen bij Conclusion. Aansluitend volgen ze gedurende 1 jaar een op maat gemaakt leer-werktraject aan de HvA, zowel op taal en cultuur- als IT-gebied. Een mooie samenwerking tussen HvA-taalonderwijs, omscholingstraject Make IT Work, UAF en het bedrijfsleven.

Andere genomineerden

  • CHARISMA (CH4 Autonomous Robotized Inspection for Sustainable Maintenance) – Saxion Hogeschool: TechForFuture Onderzoekers van Saxion en netbeheerder Alliander hebben een nieuwe technologie ontwikkeld: ondergrondse gasleidingen inspecteren met robots. De technologie achter LASS-E wordt niet alleen in de gasindustrie toegepast, maar ook in autonome landbouw. Bovendien leidde het project tot nieuwe samenwerkingen met operators uit het veld, zoals een vervolgproject voor een innovatieve kabelstripper. Technologie en samenwerking komen hier werkelijk samen.
  • NEDCAM – NHL Stenden Hogeschool en Skills4Life: Het 3D-XL project van NEDCAM, ontwikkeld binnen het Skills4Life consortium, belichaamt de toekomst van innovatie en vakmanschap. Daarnaast biedt het project aan studenten waardevolle leerervaringen, waardoor zij actief betrokken zijn bij onderzoek en ontwikkeling. NEDCAM’s visie op circulair produceren en kennisdeling maakt het project niet alleen pionierend, maar ook een essentieel onderdeel van de toekomst van duurzame industriële productie.
  • Stedelijke vergroening – Curio: Curio zet de toon voor een duurzame toekomst! Om onze omgeving mooi, groen, gezond en leefbaar te houden, bundelt Curio de krachten met 6 bedrijven en de Gemeente Breda. Meer dan 60 praktijkprojecten tegen 2025, waarbij studenten direct bijdragen aan een duurzamere toekomst.

De jury

Onder leiding van juryvoorzitter Annemarie Jorritsma (Voorzitter Raad van Commissarissen bij fietsfabrikant Accell en Voorzitter Raad van Commissarissen Alliander) bepaalt de jury welke samenwerking het meest innovatieve idee heeft bedacht. De jury is tevens een afspiegeling van publieke en private bedrijven en kennisinstellingen. 

De uitreiking

Op 15 oktober, tijdens de Katapultdag, kiest de jury uit de 6 genomineerden de winnaar van de Pro-motor Award 2024. De Pro-motor Award is een initiatief van Katapult, het netwerk van inmiddels 550 publiek private samenwerkingsverbanden tussen onderwijs en bedrijfsleven.