Overzicht van informatie en dilemma's richting vernieuwing Omgevingsvisie
Publicatiedatum: 5 maart 2025
Laatst gewijzigd: 5 maart 2025
0 reactiesDe provincie moet keuzes maken waar ruimte komt voor wonen, energie, natuur, werk en recreatie. Deze keuzes komen in de aangepaste Omgevingsvisie van Noord-Holland die in 2026 klaar is.
Om beslissingen te nemen is veel informatie nodig. Daarvoor heeft de Noord-Holland een overzicht gemaakt van alle feiten en onderzoeken die tot nu toe bekend zijn. Deze informatie staat in een zogeheten werkboek en kaartenatlas.
De vorige Omgevingsvisie stelde de provincie in 2018 vast, met behulp van informatie die in 2016 was opgehaald. In 9 jaar tijd is veel veranderd. Er zijn nieuwe opgaven die aandacht nodig hebben. “Denk daarbij aan een overvol stroomnet. Daardoor kunnen onder andere bedrijven en nieuwe woonwijken niet aangesloten worden op het energienet”, legt gedeputeerde Esther Rommel uit. “Of de krappe woningmarkt, waardoor het nog moeilijker is geworden om een passende woning te vinden. Verder weten we nu veel meer over circulaire economie, hebben we te maken met teveel uitstoot van schadelijke stoffen én met klimaatverandering. Het is belangrijk om dit allemaal op een rij te zetten, zodat we in een later stadium de keuzes kunnen maken.”
In het werkboek is per hoofdstuk kort weergegeven wat de provincie heeft onderzocht en wat zij hieruit meeneemt in het vervolgtraject. In de kaartenatlas staan kaarten met de feitelijke basis voor het maken van de Omgevingsvisie en er zijn dilemma's in uitgewerkt. De kaartenatlas is nog niet af. De komende tijd worden meer kaarten en kaartverhalen toegevoegd.
Dilemma’s
In de kaartverhalen die nu zijn opgenomen schetst de provincie 2 dilemma’s aan de hand van onderzoeken en kaarten. ‘Hoe zorgen we in verstedelijkende gebieden dat er genoeg ruimte blijft voor groen en recreatiemogelijkheden?’ en ‘Op welke manier borgen we een voorzieningenniveau dat dorpen en steden leefbaar houdt?’. Op onder andere deze vragen moet de komende 2 jaar een antwoord komen.
Meedoen
Om te komen tot een aangepaste Omgevingsvisie is ook een grote rol weggelegd voor de bewoners van Noord-Holland. Bewoners kunnen meedoen en hun mening geven na vaststelling van de aanpak in het participatie- en communicatieplan door Provinciale Staten op 10 maart. De provincie start dan met een grote campagne om Noord-Hollanders te bereiken en te betrekken.
Regie op de ruimte
Als de provincie alles wat er nodig is op het gebied van wonen, energie, natuur, werk en recreatie wil bereiken, dan is er minimaal een kwart meer ruimte nodig. Die ruimte is er niet. De provincie moet daarom keuzes maken over wat zij waar wil, onder welke voorwaarden en wat minder of niet meer. Dit betekent dat er nieuw ruimtelijk beleid komt onder de naam ‘Regie op de ruimte’. Dat doet de provincie samen met inwoners, gemeenten, waterschappen, maatschappelijke organisaties en bedrijven.
Om te kunnen reageren moet u eerst inloggen.