Weblog: Het verschil maken van Amsterdam tot aan de Kop van NH

(21 april 2017)

Mijn eerste 100 dagen als gedeputeerde zijn voorbij gevlogen. Het aankomende reces wordt de eerste periode waarin ik wat rust neem en meer tijd met mijn familie ga doorbrengen.

Ik heb de afgelopen maanden elk moment benut om me in te werken in mijn portefeuilles. Gelukkig mag ik werk doen dat ik leuk vind en waarin ik m’n ei kwijt kan. Ik kan letterlijk het verschil maken. In de tijd  dat ik werkzaam was als strategisch adviseur Werk en Inkomen bij de gemeente Amsterdam heb ik ook van dichtbij het verschil kunnen maken. Want meer mensen aan een passende baan of uit de armoede helpen, was mijn dagelijkse werk. En iedere Amsterdammer die werk vond door onze inspanningen, voelde als een overwinning.

Nieuw West Airport Express

Daarom vind ik het geweldig dat ik als gedeputeerde ook weer het verschil kan maken op het gebied van arbeidsmarkt en onderwijs. Om te beginnen met het openstellen van een stageplek in mijn eigen staf. Ik mag werken in een van de mooiste gebouwen van Nederland en met allemaal bijzondere mensen: de secretaresses, de beleidsambtenaren, leden van Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten. Teveel op om te noemen. En dan heb ik het nog niet eens over al die maatschappelijke organisaties en gemeentebesturen die ik dagelijks ontmoet. Ik wil jongeren de kans bieden in aanraking te komen met al deze mensen en organisaties, zodat zij hun blik en netwerk kunnen vergroten.

Vorige week was ik op werkbezoek bij het project Nieuw West Airport Express. Binnen dit project krijgen Amsterdammers die werkloos zijn de kans op een baan op Schiphol. In veel gevallen willen ze dit al heel lang, maar missen ze bijvoorbeeld bepaalde kwalificaties. Ze krijgen onder meer een cursus Engels, sollicitatietrainingen of ze leren wat personal branding is en hoe ze dat moeten toepassen. In 2015 hebben bijna 100 deelnemers een baan gevonden op Schiphol. In 2016 waren dit er 57. En 130 zitten nog halverwege het traject. De provincie ondersteunt dit financieel, en daar ben ik trots op!

Onderwijsprijs

Maar we doen veel meer op het gebied van arbeidsmarkt en onderwijs, en dan vooral gericht op techniek. Vorig jaar is de provincie in de Kop van Noord-Holland begonnen met Tech@Connect. Onze werkambassadeur, Dook van den Boer, heeft ervoor gezorgd dat de partners in deze regio samenwerken om de mismatch op de arbeidsmarkt in deze regio aan te pakken. Hieruit is een convenant uit voortgekomen. Een mooi succes dat we verder willen uitbouwen.

Onze focus ligt op techniek en daar kun je niet vroeg genoeg bij zijn. Naast de Onderwijsprijs zijn de Promotie Events Techniek (PET) gericht op het basisonderwijs. Als provincie sponsoren we deze events. We helpen zo leerlingen in het basisonderwijs een beeld te krijgen van techniek en hun talenten te ontdekken. Ook hier was ik deze week op werkbezoek. Ik werd rondgeleid en heb veel leerlingen gesproken over hun ideeën en wat ze wel of niet aanspreekt. Heel leerzaam maar vooral ook leuk! We organiseren in totaal 7 evenementen. Na Purmerend en Zaanstad is het de beurt aan Hoorn, Alkmaar, Den Helder, de regio’s Gooi en Vecht en IJmond. Als gedeputeerde en voormalig onderwijsmanager word ik hier heel blij van!

Uitgelicht

Portretfoto Adnan Tekin