Het meer van Genève, Vancouver Lake, het Gardameer. Wereldwijd bekende meren met allure. Ik zou hier graag het IJsselmeergebied aan toevoegen. Een uniek gebied. Waarin al zo ontzettend veel gebeurt. En komende jaren nog veel meer gaat gebeuren.
De discussie over Europa wordt in Nederland nogal oppervlakkig gevoerd. Dan gaat het meestal over de vraag of Nederland als nettobetaler, voor de ruwweg 4 miljard die het per jaar meer betaalt dan ontvangt, voldoende terugkrijgt.
Dat water zo belangrijk is, daar is ook Brussel zich van bewust. Water is en blijft van levensbelang voor heel Europa. Zeker ook voor Noord-Holland dat bijvoorbeeld grotendeels onder zeeniveau ligt en aan 3 kanten is ingesloten door water.
Het gebied de Oostelijke Vechtplassen kampt al jarenlang met een aantal hardnekkige opgaven: een slechte waterkwaliteit, een groot baggerprobleem en afnemende animo voor de watersportsector en horeca. Iedereen in het gebied onderkent deze problemen en vindt dat er wat moet gebeuren. Alleen zijn er zo veel verschillende belangen, verantwoordelijkheden en juridische onduidelijkheden dat de problemen de afgelopen jaren alleen maar groter werden. En er dus letterlijk en figuurlijk werd aangemodderd.
Ja, wanneer het gaat om waterbeheer is Nederland de beste. En dat weten ze in het buitenland ook echt wel. Dus moet je af en toe oppassen om niet betweterig over te komen. Zeker in Brussel is men daar namelijk nog al eens gevoelig voor. Ik ben in mijn rol als rapporteur voor het Comité van de Regio’s regelmatig in de Europese hoofdstad te vinden. En houd hier in mijn adviezen dan ook rekening mee. Want goed waterbeleid is van levensbelang.
Water op straat, langer warm weer en stroomuitval door hevige neerslag. Of juist problemen door te weinig water: paalrot, wegverzakkingen en oververhitte steden. Het is overduidelijk dat we onze omgeving moeten aanpassen aan de klimaatveranderingen. Daar moeten we nú mee beginnen, anders is het de vraag of deze provincie na 2050 nog aantrekkelijk is om in te wonen en te werken.
Investeren in waterrecreatie is ook investeren in natuurbeleving. Als je op of rondom het water bent, word je nieuwsgierig naar het natuurgebied dat vlakbij in de buurt is of waar je net doorheen bent gefietst. Ik ben ervan overtuigd dat we met meer mogelijkheden voor waterrecreatie de aandacht en interesse voor natuurgebieden stimuleren.
Tussen Amsterdam en Hoorn bevinden zich oude dorpen, stadjes en steden. Met elk een rijke historie en eigen identiteit. Ook de natuur is bijzonder, veel Hollandse meesters lieten zich hier inspireren tot het maken van grote kunstwerken en gedichten. Kilometers oever omranden de grootste ‘openbare ruimte’ van de Metropool Regio Amsterdam, ook dat hoort bij dit gebied. En daar lopen ook de fraaie Markermeerdijken.
De provincie Noord-Holland was op 18 en 19 februari gastheer voor twee bijeenkomsten van de Conference of Peripheral Martime Regions (CPMR).
In de nacht van 13 op 14 januari 1916 raast een enorme storm over Nederland. De Zuiderzee beukt tegen de dijken, die verzwakt zijn door regen die al dagen aaneengesloten valt.