Weblog: De watersporter ontdekt het bos

(08 juli 2016)

Investeren in waterrecreatie is ook investeren in natuurbeleving. Als je op of rondom het water bent, word je nieuwsgierig naar het natuurgebied dat vlakbij in de buurt is of waar je net doorheen bent gefietst. Ik ben ervan overtuigd dat we met meer mogelijkheden voor waterrecreatie de aandacht en interesse voor natuurgebieden stimuleren.

Noord-Holland is voor 70% onbebouwd. Ik geniet zelf ontzettend van al die weidsheid: de stranden, de zee, de bossen en de uitgestrekte landschappen. En ook al claimt Friesland dat zij de DE waterprovincie van Nederland is... - van die beeldvorming komen we niet af - toch heeft Noord-Holland meer water en meer waterrecreatiemogelijkheden. 

Visie op Waterrecreatie

Waar we naar streven in Noord-Holland staat in de Visie op Waterrecreatie in Noord-Holland 2030 die we deze week presenteerden: 

Vaargebieden goed en veilig met elkaar verbinden, waardoor leuke afwisselende rondjes te varen zijn in een groot gebied. Plassen en meren waar volop wordt gezeild en gevaren. Onderweg en na afloop zoeken de watersporters het terras op. Extra zwemplekken zodat elke Noord-Hollander in de buurt waterpret kan beleven. Ondernemers die aantrekkelijke arrangementen bieden.

Samen met gemeenten, waterschappen, beherende partijen, belangenbehartigers, ondernemers en de waterrecreanten is de Visie Waterrecreatie tot stand gekomen. Deze werkwijze met verkenningen vooraf biedt veel inzichten. Zo weten we nu bijvoorbeeld dat er een stijgende trend is aan durfsporten, zoals kite-surfen, suppen, blowcarten en bootcamping. We hebben samen geconstateerd dat er minder gemotoriseerd verkeer is op het water en meer elektrische boten. En dat de toename aan sloepvaarten met meerdaagse tochten kansen biedt voor B&B’s. De provincie luistert en leert van de recreant en de exploitant. En concludeert dat er vissersplaatsen moeten komen voor de gehandicapte visser. Dat de kite-surfer ook belang hecht aan het feit dat hij of zij de ‘rustige’ badgast niet lastig valt. 

Met al deze informatie in het achterhoofd zijn we aan de slag gegaan met de besluitvorming. En schreven we de visie voor ‘Het walhalla voor waterrecreatie’, het toekomstige Noord-Holland. We verwachten weinig discussies meer, omdat de provincie van tevoren met de betrokken partijen goed in kaart heeft gebracht wat de wensen zijn van de ‘waterrecreanten’.

Waterrecreanten ontdekken natuur

En zoals gezegd, ik weet zeker dat badgasten, vissers, kite-surfers en andere watersporters ook de omliggende natuur gaan ontdekken. En gaan respecteren. En ook zo goed zorgen voor het groen, als ze voor het water doen. Geen blikjes achterlaten op het strand, maar ook niet in het bos. Via investeringen op het gebied van waterrecreatie verwacht ik draagvlak te creëren voor onze investeringen op natuurgebied.
  
De provincie zorgt voor veilige, mooie en toegankelijke plekken om te recreëren. Alles ten gunste van dezelfde belastingbetaler. Iedereen kiest of, waar, wanneer en met wie hij recreëert; niemand wordt gedwongen tot recreatie. Samen kunnen we ervoor zorgen dat mooie gebieden aantrekkelijk blijven. Ik hoop vooral dat het diverse outdoorpubliek geniet. Van branding, bos of gras.

Cees Loggen
8 juli 2016

Uitgelicht

Portretfoto Cees Loggen