Weblog: En wie weet, inspireren we ook een kunstenaar...

(29 april 2016)

Tussen Amsterdam en Hoorn bevinden zich oude dorpen, stadjes en steden. Met elk een rijke historie en eigen identiteit. Ook de natuur is bijzonder, veel Hollandse meesters lieten zich hier inspireren tot het maken van grote kunstwerken en gedichten. Kilometers oever omranden de grootste ‘openbare ruimte’ van de Metropool Regio Amsterdam, ook dat hoort bij dit gebied. En daar lopen ook de fraaie Markermeerdijken.

Er wordt geïnvesteerd in de Markermeerdijken. Deze moeten worden versterkt, om te voorkomen dat onze 1,2 miljoen inwoners de komende 50 jaar te maken krijgen met overstromingen. Dit project van 33 kilometer lengte heeft veel impact op de omgeving. Het gebied wordt veiliger. Maar deze regio biedt nog zoveel meer mogelijkheden! Want deze omgeving is prachtig, dit oer-Hollandse landschap heeft veel te bieden. Voor de inwoners, voor toeristen, voor bedrijven. Daarom reserveert de provincie Noord-Holland € 20 miljoen voor extra voorzieningen voor recreatie, toerisme, natuur en cultuurhistorie.

Wij willen werk met werk maken. Nu het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier de Markermeerdijken versterkt en aanpakt voor de waterveiligheid, is er een geweldige kans om ook die extra voorzieningen rond de dijk, zoals wandel- en fietspaden, stranden, ankerplaatsen en andere toeristische voorzieningen te versterken. Hierdoor profiteert de regio ook economisch van de nieuwe kansen die een veilige dijk biedt.

Markermeerdijken

We willen het gebied levendiger maken. En vitaler, om in beleidstermen te spreken. Ik zal het u uitleggen: met de wind door de haren fietsen over een goed aangelegd fietspad langs of over de dijk en dan neerstrijken op een gezellig terras of met de picknickmand stoppen bij een mooie recreatieplek. Met uitzicht op een – nog prachtiger – landschap, omdat er veengroei mogelijk is gemaakt om het land weer op te bouwen. Wat dacht u van: gunstige omstandigheden voor bedrijven en betere bereikbaarheid. Zodat bedrijven zich graag vestigen in de metropoolregio en hun medewerkers dicht bij de stad kunnen recreëren.

De provincie gaat de komende jaren in samenwerking met verschillende partijen de plannen hiervoor uitwerken: met het hoogheemraadschap, gemeenten, recreatieschap, natuurorganisaties en ondernemers bekijken we welke projecten voor financiering in aanmerking komen. En bij de uitwerking van de plannen worden ook bewoners en belangenorganisaties betrokken. Want dat vind ik belangrijk. U gaat genieten van deze omgeving, voor u zet ik mij in en daarom is juist de inbreng van u en alle betrokken partijen zo belangrijk. Samen met alle betrokkenen en met respect voor het verleden, werken we aan een veilig en mooier dijklandschap voor de toekomst.

Ik zie uit naar het resultaat van onze komende investeringen: het stoere Noord-Hollandse vergezicht en regionale kracht en pracht, we zullen er straks nog meer van kunnen genieten! En wie weet inspireert het ook een kunstenaar… zodat er nog andere mooie resultaten volgen...

Cees Loggen
29 april 2016

Uitgelicht

Portretfoto Cees Loggen