Pak je de auto, het openbaar vervoer of de fiets? In Nederland wordt heel vaak dat laatste als antwoord gegeven. We staan sinds jaar en dag bekend als een fietsende natie. Zeker in de drukke binnensteden is het ook vaak de snelste manier van a naar b.
Soms is iets gewoon vervelend. Zoals onverwachte, extra reistijd. Daar zit je gewoon niet op te wachten. Maar op een defecte brug ook niet. En daarom doen wij als provincie aan onderhoud en vervanging.
De grootste zeesluis ter wereld. Dat klinkt goed, hè? Op dit moment wordt er aan de monding van het Noordzeekanaal keihard aan die sluis gewerkt.
Vandaag start in Noord-Holland de vakantie. Ook ik heb de laatste vergadering van Gedeputeerde Staten achter de rug en ga even genieten van de zomer. De provincie Noord-Holland zit echter niet stil.
Ja dat kan, en ze zeggen nog iets terug ook! Samen met marktpartijen investeren we in de provincie Noord-Holland in het ontwikkelen van nieuwe technieken, zoals slimme verkeerslichten. Vervolgens testen we de mogelijkheden van deze ‘smart mobility’ innovaties op onze wegen. Dat doen we om onze provincie ook in de toekomst bereikbaar en veilig te houden en zo optimaal mogelijk van de beschikbare infrastructuur gebruik te maken.
Een tijdje geleden berichtte het Centraal Bureau voor de Statistiek dat provincies in 2017 2,3 miljard euro hebben begroot voor verkeer en vervoer. Dat is 42% van de totale begroting. In Noord-Holland ligt dit percentage nog iets hoger: we investeren elk jaar zo‘n 270 miljoen euro in onze infrastructuur.
Verbaasd was ik. Behoorlijk verbaasd, van het type “val –van-je-stoel-verbaasd”, zeg maar. Toen ik de plannen van de gemeente Amsterdam hoorde om de Passenger Terminal Amsterdam aan het IJ te verplaatsen naar een locatie buiten de stad. Wethouder Kajsa Ollongren sprak dit voornemen onlangs uit tijdens het Havendebat. Het belangrijkste argument: de spreiding van toeristen in de binnenstad. Het komt mij voor als een probleem vergroten, in plaats van een probleem op te lossen.
Stel je voor: je zit na een lange dag hard werken in de bus terug naar huis. Je stuurt met je telefoon een appje naar een bekende of staart gewoon wat uit het raam. En dan hoor je plotseling een ongelofelijke klap.
Afgelopen week viel mijn oog op een berichtje van minister Hennis op Twitter. De minister retweette een tekst van iemand die haar met schuttingtaal van alles en nog wat toevoegde. Zij voegde er zelf cynisch aan toe dat ze het 'verheffend' vond. Het was een herkenbare situatie.
Terwijl veel mensen tijdens Pinksteren genieten van een vrij weekend wordt er tussen Haarlem en Beverwijk met man en macht aan het spoor gewerkt. Meer dan 400 mensen werken 72 uur lang aan de spooronderdoorgang van de busbaan voor het Hoogwaardig Openbaar Vervoer tussen Velsen en Haarlem: HOV Velsen. Een spannende klus, want je legt het treinverkeer niet zomaar stil.
Soms heb je van die momenten waarop alles waar je aan werkt, samenkomt. En waarop je denkt: ‘Wat heb ik toch een mooi vak.’ Zo’n moment had ik toen ik op 8 maart ’s ochtends op de radio het nummer ‘Eye in the Sky’ van The Alan Parsons Project hoorde en we met een drone de Nollenbrug in Heerhugowaard inspecteerden. Een primeur voor de provincie Noord-Holland!
De grootste zeesluis van de wereld. Elke keer als ik het hoor geloof ik het maar nauwelijks. Toch komt het er. In 2019 maakt de zeesluis onderdeel uit van het havengebied in IJmuiden. Een prachtig project, waar we als Noord-Hollanders trots op mogen zijn.