Weblog: Je hebt er met je tengels van af te blijven!

Stel je voor: je zit na een lange dag hard werken in de bus terug naar huis. Je stuurt met je telefoon een appje naar een bekende of staart gewoon wat uit het raam. En dan hoor je plotseling een ongelofelijke klap.

De bus komt met gierende remmen tot stilstand. Je kijkt om je heen. Overal ligt glas. Je zit onder de schrammen. Dan zie je in het gangpad een stoeptegel liggen. En in een van de ruiten zit een groot gat. Dit overkwam afgelopen maanden meerdere mensen in onze provincie. Ze kregen de schrik van hun leven toen de bus waarin zij zaten met stenen  werd bekogeld.

Hoe komt zo iets?  Het gaat - zo blijkt -  in eerste instantie om jongeren die er kennelijk een waar genoegen in scheppen om een buurt onveilig te maken. Als je kijkt naar de verschillende locaties waar bussen met stenen zijn bekogeld - Haarlem, Zaanstad, Heemskerk, Huizen, Amsterdam, maar buiten onze provincie bijvoorbeeld ook in Almere – dan lijkt het er sterk op dat de stenengooiers elkaars gedrag kopiëren.

En wat hen dan bezielt, ik kan het me met geen mogelijkheid bedenken. De hufterigheid neemt kennelijk hand over hand toe en kent nog maar weinig grenzen. Maar naar mijn mening is voor dit soort gedrag geen enkel excuus. Je hebt met je tengels gewoon van onze buschauffeurs, onze reizigers en onze bussen af te blijven! 

Samen met politie, gemeenten en  vervoerder Connexxion zetten wij als provincie Noord-Holland dan ook alles op alles om een volgend incident te voorkomen. Dit is geen kattenkwaad meer. Het gooien van stenen is gewoon levensgevaarlijk en crimineel. Er staan mensenlevens op het spel, zowel van de bestuurder van de bus als van de reizigers en andere weggebruikers.

We merken dat, net als wij, gemeenten en politie hier boven op zitten. Dat is fijn. Als provincie financieren we verschillende extra maatregelen die er voor kunnen zorgen dat dit soort figuren sneller in beeld gebracht kunnen worden. Om de daders niet wijzer te maken dan nodig, zal ik hier niet verder over uitwijden.

Ook zorgen we ervoor dat de omgeving rondom de trajecten van bussen goed wordt onderhouden. We halen losse stenen weg en bestrating wordt, indien nodig, hersteld. Ook worden hagen extra gesnoeid.  En – eigenlijk de minst gewenste oplossing – is er een busroute verlegd.

Naar school, werk, een dagje uit of je familie bezoeken: iedereen moet gewoon met een gerust hart de bus kunnen pakken. Ik wil dan ook iedereen oproepen om te helpen dit soort incidenten de kop in te drukken: als je iets weet, meld het dan direct bij de politie. Dan dragen we met zijn allen een steentje bij!

Elisabeth Post
7 oktober 2016

Uitgelicht

Portretfoto Elisabeth Post