Weblog: Koester de cruise

(26 november 2016)

Verbaasd was ik. Behoorlijk verbaasd, van het type “val –van-je-stoel-verbaasd”, zeg maar. Toen ik de plannen van de gemeente Amsterdam hoorde om de Passenger Terminal Amsterdam aan het IJ te verplaatsen naar een locatie buiten de stad. Wethouder Kajsa Ollongren sprak dit voornemen onlangs uit tijdens het Havendebat. Het belangrijkste argument: de spreiding van toeristen in de binnenstad. Het komt mij voor als een probleem vergroten, in plaats van een probleem op te lossen.

Nachtwacht en Van Gogh

Want, stel: je zou de terminal verplaatsen, bijvoorbeeld naar de westkant van de stad, of naar Zaandam. Zouden die dagjesmensen dan daadwerkelijk besluiten om de Nachtwacht en het Van Goghmuseum over te slaan? Dat is juist waar ze voor komen. Cruisegangers zijn maar een zeer korte tijd in een stad en willen dan zo snel mogelijk alle hoogtepunten zien. Je zou dus in dat geval per cruiseschip zo’n 100 bussen nodig hebben om alle passagiers naar het Museumplein te vervoeren. In een regio waar we met z’n allen zo hard werken om de filedruk tegen te gaan.

Daarnaast is over enkele jaren bij IJmuiden de grootste zeesluis per wereld operationeel. Deze enorme investering doen we nou juist om de bereikbaarheid van Amsterdam over het water te vergroten. Als de nieuwe sluis klaar is, kunnen ook de grootste cruiseschepen er weer met gemak doorheen varen. Het hebben van een passagiersterminal in het hartje van de stad maakt het voor schepen zo aantrekkelijk om Amsterdam aan te doen. 

Zwalkend

En ja, ik begrijp heel goed dat Amsterdam de toeristenstroom wil verspreiden (hoewel er jarenlang met de slogan I AMsterdam juist geprobeerd is om mensen naar de stad te trekken, maar dat ter zijde). Echter, het zijn nou net niet déze toeristen die de inwoners van het stadcentrum een doorn in het oog zijn. Een gemiddelde passagier van een cruiseschip ligt niet dronken in een portiek, zwalkt niet stoned van coffeeshop naar coffeeshop en trapt niet brallend op een bierfiets over de grachten. Een gemiddelde passagier van een cruiseschip is over het algemeen een ietwat oudere reiziger, die meer te besteden heeft, veel gebruik maakt van het culturele aanbod van onze hoofdstad en daarna de P.C. Hooft of een goede diamantair frequenteert. En dan weer terugkeert naar het schip om te slapen. Want dat vertrekt al snel weer naar een volgende bestemming. Kortom: een cruisereiziger is een nette gast, die in korte tijd een mooie bijdrage levert aan de economie van de Amsterdamse regio. Koester hem, zou ik zeggen.

Uitgelicht

Portretfoto Elisabeth Post