Weblog: Bevlogen ondernemers zijn onze economische kracht

(27 mei 2016)

“Vandaag gaan onze handen in de lucht en morgen weer gewoon uit de mouwen.” Dat staat op de website van GP Groot, beste Noord-Hollandse onderneming in de categorie MKB-groot. Mooier kan ik de Noord-Hollandse werkmentaliteit niet verwoorden. Ik ben ieder jaar weer onder de indruk van het hoge niveau van de inzendingen en heb dan ook enorme waardering voor de juryleden, die uit al die Noord-Hollandse topbedrijven de beste moesten aanwijzen.

Op 25 mei was de grote finale-avond van de Ondernemingsverkiezing Noord-Holland. Naast GP Groot uit Heiloo wonnen Zuiver uit Westzaan (MKB-Midden) en Klaas Bart Hoveniers uit Winkel (MKB-Klein). De publieksprijs, waarvoor dit jaar maar liefst 17.000 online stemmen waren uitgebracht, ging naar Funderingsbedrijf Van t Hek uit Beemster.

Bevlogen ondernemers

De provincie is hoofdsponsor van de Ondernemingsverkiezing. Als gedeputeerde Economische Zaken vind ik het belangrijk ook op die manier mijn waardering te laten blijken voor alle Noord-Hollandse ondernemers. Zij zetten Noord-Holland ook internationaal op de kaart.

Ik noem Noord-Holland wel eens de ‘flappentap’ van Nederland omdat in onze provincie 20% van het bruto nationaal product wordt verdiend. Dit is vooral te danken aan het succesvolle ondernemerschap in onze provincie en dát is wat we tijdens de Ondernemingsverkiezing vieren!

Ik ken de Noord-Hollandse ondernemers als uitgesproken nuchter, wars van teveel aandacht en poespas. Maar tijdens de finaleavond was de opgewonden spanning voelbaar onder de genomineerde ondernemers. Zoals één van hen ook zei: “Tja, als je dan toch bij die top drie zit, dan wil je ook nummer één worden.” En dat hoort ook bij het ondernemerschap: de wil om te winnen.

Ruim driehonderd bedrijven hadden zich dit jaar aangemeld. De Ondernemingsverkiezing is een groeiend evenement en het winnen ervan wordt door steeds meer ondernemers gezien als een serieuze prestatie. Het levert, naast waardering, mooie exposure op. Ik vond het, als voorzitter van de jury, een eervolle uitdaging om samen met de juryleden de winnaars te kiezen. Wat mij betreft zijn álle genomineerde ondernemers winnaars. Want als je bedrijf doordringt tot de top tien, dan is dat al een fantastische prestatie.

Ik ga regelmatig op werkbezoek bij bedrijven. Op die manier hou ik gevoel bij wat er speelt, onmisbaar in mijn werk als gedeputeerde Economische Zaken. Bij de Ondernemingsverkiezing wordt bevestigd wat ik op die bedrijfsbezoeken ook ervaar: "Wat hebben we toch veel prachtige ondernemingen in onze provincie!" Deze bevlogen ondernemers zijn de kracht achter de Noord-Hollandse economie en weten het beste wat er nodig is om dat te blijven. Ik ben dan ook van plan om alle podiumfinalisten te bezoeken.

Jaap Bond
27 mei 2016

Uitgelicht

Portretfoto Jaap Bond