Weblog: Goedkopere gezondheidszorg door verse streekproducten

(28 oktober 2016)

In het Westfriesgasthuis krijgen patiënten sinds enige tijd dagverse maaltijden geserveerd met streekproducten. In een vorige weblog heb ik daar al eerder over geschreven. Patiënten zijn zeer tevreden en het personeel is enthousiast want goed eten draagt op een positieve manier bij aan het herstel.

Bij de Greenport Noord-Holland Noord, die de pilot in het Westfriesgasthuis samen met Diverzio verzorgt, zijn nu ook resultaten binnen over de logistiek en CO2-emissie: 79% minder transportbewegingen en 89% minder uitstoot. Behalve vers en gezond is het eten van streekproducten dus ook duurzaam.

Een paar weken geleden was ik te gast in het Clusius college in Grootebroek waar de studenten een gezonde en duurzame kantine runnen. Ook hier dagverse streekproducten, maar ook producten uit de eigen kas en moestuin van de school. Binnenkort krijgt het Clusius college in Alkmaar ook een gezonde én duurzame schoolkantine. Ik zou het fantastisch vinden als nog meer scholen dit gaan doen, ook in Amsterdam. De problematiek van gezonde voeding is daar volgens mij nog groter. Het aantal kinderen dat zonder een goede maaltijd naar school wordt gestuurd is daar een echt probleem. De belangrijkste drempel, die van de logistiek, kan opgelost worden door de ervaringen uit de genoemde pilots.

Het is ook de ambitie van de Greenport om het serveren van gezonde, verse en duurzame maaltijden verder uit te rollen. Tijdens de Dutch Agri Food Week waren er verschillende activiteiten met dit thema. En die hebben ervoor gezorgd dat nu ook een aantal zorginstellingen in de Metropoolregio Amsterdam het concept ‘vers koken met streekproducten’ binnen hun organisaties wil invoeren. Goed nieuws voor die zorginstellingen, voor de mensen die er verblijven én voor de telers in onze provincie, die hiermee een extra afzetmogelijkheid krijgen.

Enige tijd geleden was er een bijeenkomst in de ambtswoning van burgemeester Van der Laan over dit thema. De gemeente Amsterdam heeft dit onderwerp na de laatste verkiezingen niet opgepakt. Het zou mooi zijn als zij, op basis van de geboekte resultaten, nu actief mee gaan doen met een aantal scholen, verzorgingstehuizen en ziekenhuizen.

Ik daag het ministerie van Volksgezondheid uit om met de Greenport Holland het gesprek hierover aan te gaan. Prima dat ze op het ministerie proberen de kosten van de gezondheidszorg te beheersen. Gezonde, verse en duurzame maaltijden serveren in zorginstellingen én op scholen biedt de mogelijkheid aan de voorkant van dat probleem te komen, om te voorkomen dat mensen ziek worden. De pilot bij het Westfriesgasthuis loopt nog, maar uit steeds meer onderzoeken blijkt dat de mensen daar sneller herstellen. Door de goede voeding. Dan praat je over heel grote bedragen die je daadwerkelijk kunt besparen.

Jaap Bond
28 oktober 2016

Uitgelicht

Portretfoto Jaap Bond