Weblog: 4 minuten korter levert echt iets op!

(18 november 2016)

Tijdens de Nationale Klimaattop op 26 oktober 2016 vond ook de kinderklimaattop plaats onder leiding van prinses Laurentien. Ik was aanwezig bij een van de sessies. Daar ging het gesprek met de kinderen onder andere over gedragsverandering en de bijdragen die je persoonlijk kan leveren aan een beter klimaat.

Kinderen hebben daar vaak goede ideeën over, zoals ik ook al mocht ervaren tijdens de Dag van de Duurzaamheid op de Atalantaschool in Heerhugowaard. Kinderen kunnen ons leren dat gedragsverandering mogelijk en nodig is, waar wij volwassenen vaak eerst allemaal beren op de weg zien.

Jack van der Hoek en prinses Laurentien tijdens kinderklimaattop
Jack van der Hoek en prinses Laurentien tijdens de kinderklimaattop

9 minuten douchen

Gedragsverandering als het gaat om watergebruik, bijvoorbeeld. We verbruiken thuis het meeste water met douchen. Gemiddeld douchen we in Nederland 9 minuten lang. Om dat te kunnen doen moet water worden opgepompt, gefilterd, vervoerd, verwarmd en weer afgevoerd. Alles wat je niet hoeft op te pompen, reinigen, vervoeren of verwarmen spaart energie en is dus goed voor ons klimaat. Vandaar dat een van de vragen van de prinses was: "Wie doet er mee en hoe wil je dit doel ondersteunen?".

Douchezandloper

Ik heb mijn hand opgestoken en even later hadden de prinses en ik een deal. Ik voelde mij aangesproken omdat ik thuis, met mijn gezin, al heel lang een speciale 'douchezandloper' gebruik die ik ooit van de Groene Mug in Haarlem kreeg. In het begin is het wel even wennen. Want je bent gewend, zeker op een koude wintermorgen als om 6 uur de wekker is gegaan, er lekker lang onder te staan om wakker te worden. En de andere leden van het gezin, zoals mijn dochter, lukt het met haar lange haren ook niet altijd. En dat hoeft ook niet. Het is geen verplichting. Maar de praktijk leert dat wanneer je er bewust mee om gaat, lang(er) douchen vaak echt niet nodig is. En dat went snel.

Zo'n zandloper, die je vanuit je ooghoek steeds ziet terwijl je doucht, maakt dat je je veel meer bewust bent van de tijd die je écht nodig hebt om te douchen. Inmiddels weten we niet beter en is kort douchen voor mijn gezin vanzelfsprekend.

Hoe meer, hoe beter

Ik stak dus vol overtuiging mijn hand op bij de vraag om ondersteuning. Hoe bereiken we zo veel mogelijk mensen om dit goede initiatief, waar veel kinderen via hun school aan meedoen, door te geven? Ik heb aangeboden er in ieder geval een blog over te schrijven, die hopelijk door velen gelezen en gedeeld wordt. Want hoe meer volwassenen en kinderen hun gedrag aanpassen, hoe beter.

Op zoek naar goede argumenten om mee te doen?

5 minuten douchen door iedereen in Nederland levert jaarlijks enorme besparingen warm water en energie op: 77.000 Olympische zwembaden warm water; CO2 reductie van 760.000 auto’s en € 220 minder energiekosten voor een gezin van 4 personen. (bron: website Missing Chapter Foundation).

Kortom: korter douchen levert echt iets op! Natuurlijk ken ik ook de geluiden dat bovenstaande besparingen niet wezenlijk iets bijdragen, zoals recent in een artikel in NRC. Maar dat vind ik te pessimistisch en het gaat voorbij aan waar het werkelijk om gaat: bewust(er) met onze aarde en energie omgaan.

Ik kies voor een optimistische benadering: doe minimaal wat je zelf kunt doen!

Meer weten

Kijk dan op www.waterspaarders.nl of www.missingchapter.org.

Jack van der Hoek
18 november 2016

Uitgelicht

Portretfoto Jack van der Hoek