Weblog: Niet omdat het kan, maar omdat het moet

(10 oktober 2018)

Vandaag is de Dag van de Duurzaamheid. Een breed begrip.

Laten we het er op houden dat je je er van bewust bent, of wordt, dat in dit leven niets voor eeuwig is en we een verantwoordelijkheid hebben naar elkaar op deze fantastische, ingenieuze aarde. Niet alleen naar de vaak genoemde generaties na ons, maar ook naar de mensen die nú leven. Niet alleen hier, in ons welvarende land, maar overal in de wereld. Het is bij hen, vaak  in landen ver uit ons zicht, dat we grondstoffen en goederen halen die onze aarde uitputten en werknemers uitbuiten.

Ik kan mij goed herinneren hoe ik als kleine jongen in Den Haag vaak dacht, als ik rijen auto’s voor het stoplicht zag staan wachten: kan de natuur dat wel aan? Vooral op een frisse wintermorgen zag je uit al die uitlaten de gassen omhoog stijgen. Waar gaan die naartoe, kan dit eindeloos zo doorgaan?

Nee dus, dat is inmiddels wel duidelijk. We moeten verantwoord omgaan met de rijkdom van deze aarde en dat begint bij onszelf. Niet direct wijzen naar een overheid die voor alles moet zorgen. Natuurlijk, die moet zeker wat doen, bijvoorbeeld in het kader van het Klimaatakkoord. Vooral om de grote veranderingen mogelijk te maken. Met duidelijk beleid, adaptieve regelgeving en ondersteunende financiering.

We zijn er nog lang niet, maar we zijn met elkaar op de goede weg. Naar een schonere, duurzame wereld. Waarin je zélf kan beginnen met het verschil te maken. Door je afval te scheiden, door niet ‘urenlang’ te douchen, door wat vaker te lopen, de fiets of de trein te pakken, door in je tuin bloemen te zaaien die bijen en vlinders helpt te (over)leven. Door geen ‘weggooikleding’ te kopen maar producten met kwaliteit die langer meegaan en na gebruik door jou weer hergebruikt kunnen worden. Zomaar wat voorbeelden die op zich misschien klein lijken qua effect, maar die uiterst krachtig worden als velen het doen.

Als vragende consument hebben we met elkaar veel inkoopkracht en kunnen we er voor zorgen dat producenten duurzamer gaan produceren. Laten we die kracht gebruiken, zoals ook de provincie haar kracht gebruikt om, samen met vele partners, de omslag te maken naar een duurzame, circulaire samenleving. Niet omdat het kan, maar omdat het moet. Voor onszelf en voor elkaar. Vandaag is een mooie dag om ons dat (nog eens) te realiseren en er mee aan de slag te (blijven) gaan!


Jack van der Hoek
10 oktober 2018

 

 

 

Uitgelicht

Portretfoto Jack van der Hoek