Weblog: De Noordzeekust is van ons allemaal

(20 januari 2017)

Eigenlijk zou ik er vaker naartoe willen, naar de zee. Vroeger, toen onze jongens nog klein waren, was dat een favoriet dagje uit. Heerlijk aan het strand zitten, zandkastelen bouwen en daarna wat eten en genieten van de ondergaande zon. Nu de kinderen ouder zijn, doen we dat nog steeds. Ook in de winter. We zijn dol op de ontspannen en gemoedelijke sfeer die je in een strandtent vindt: het is echt genieten.

Ik vind dat ook zo mooi van onze kust: of je nu rustzoeker bent, natuurliefhebber of voor gezelligheid komt, de kust is van ons allemaal. In de zomer vind je bij de strandopgangen gezellige drukte, en loop je een paar honderd meter langs de branding, dan ervaar je al de rust. Daaraan zie je dat het een het ander niet hoeft uit te sluiten: rust en reuring kan allebei. Dat moeten we zo houden. In Noord-Holland werken we aan een toekomstperspectief voor de Noordzeekust. Dat doet de provincie samen met allerlei betrokken partijen: van gemeenten tot waterschappen, van natuurorganisaties tot recreatie-ondernemers. En ook Provinciale Staten nemen we daarin mee. Voor de zomer moet dat gedeelde toekomstperspectief klaar zijn.

We gaan de gebieden voor rust en reuring nader verkennen en specifiek beschrijven. Hierdoor is het straks voor iedereen duidelijk waar de natuur met rust wordt gelaten en in welke gebieden ruimte is voor economische activiteiten, zowel op het strand als in de binnenduinrand. Want zeg nou zelf: hier en daar lijkt het wel alsof de tijd heeft stilgestaan en kan de kust wel een facelift gebruiken. Dus dat een strandtent, camping of hotel een kwalitatieve metamorfose ondergaat. Moet je je voorstellen wat een positieve uitstraling dat op de rest heeft.

Ook landelijk staat de kust in de schijnwerpers. Op initiatief van minister Melanie Schultz van Haegen wordt het Nationale Kustpact opgesteld. Hierin neemt het Rijk het voortouw om met de kustprovincies en alle andere betrokken partijen gezamenlijke waarden te definiëren voor de Noordzeekust. En ook in dit Nationale Kustpact komt een set van afspraken over de balans tussen rust en reuring. Het was niet eenvoudig om alle partijen op één lijn te krijgen, maar naar alle waarschijnlijkheid wordt het pact in februari door iedereen ondertekend.

Daar ben ik blij om. Uiteindelijk gaat het om één ding: dat aan de Noordzeekust zee, strand en duinen worden beschermd qua natuur en landschap en tegelijkertijd economisch sterk en toeristisch aantrekkelijk blijven. En dat de bewoners trots kunnen zijn op hun woonomgeving. Nu, en in de toekomst. Zo kan iedereen op zijn eigen manier van de kust genieten. Ook in deze tijd van het jaar: dat je je na een stevige strandwandeling in een strandtent kunt opwarmen met een kop snert, warme chocolademelk of appeltaart. En kunt genieten van de ondergaande zon. Met zo’n toekomstperspectief blijft de kust van ons allemaal.

Joke Geldhof
20 januari 2017

Uitgelicht

Portretfoto Joke Geldhof