Weblog: Liever een iPad dan een gietijzeren rode brievenbus

(11 november 2016)

Op mijn eerste werkdag als gedeputeerde – nu meer dan 5 jaar geleden – kreeg ik de vraag of ik thuis wel een grote brievenbus had. Want ja, er zou een behoorlijke hoeveelheid poststukken mijn kant op komen. Ik heb nog een tijdje overwogen om zo’n mooie rode zware Britse brievenbus neer te zetten, maar dat bleek een paar maanden later toch niet nodig. Ik kreeg namelijk de mogelijkheid om gebruik te gaan maken van een iPad. Als ik alle informatie die ik sinds die dag heb ontvangen en verstuurd nu zou moeten printen, dan zou ik aan meerdere kamers in het provinciehuis nog niet genoeg hebben om het op te slaan.

Toekomstbeelden

Het zijn niet alleen deze technische ontwikkelingen die ik boeiend vind. Het is vooral het durven kijken naar de toekomst. En het ergens aan durven beginnen, ook al weet je nog niet exact waar het eindigt.

Afgelopen vrijdag opende ik het congres Omgevingsvisie NH2050 in Felix Meritis in Amsterdam. Waar ik op hoopte vond daadwerkelijk plaats: een grote opkomst van vertegenwoordigers uit onderwijs en wetenschap, van natuurorganisaties en bouwbedrijven, volksvertegenwoordigers en overheden. Samen met de provincie willen zij nadenken over de vraag: ‘Hoe willen we dat Noord-Holland er in de toekomst uitziet? Hoe willen we wonen, leven, werken en recreëren?’

Ja-denken

Ja, 2050 is nog erg ver weg. Het is niet eens een stip aan de horizon; het is meer een vlek. En niemand weet de exacte weg daar naar toe. Maar we kunnen het wel over het proces hebben. En dat zo goed mogelijk begeleiden. Dat is een rol die de provincie past. In de toekomst willen we nog meer de dialoog aangaan, en samen bekijken wat nodig is om iets mogelijk te maken. Ik noem dat graag het ‘ja-denken’. Niet te verwarren met ‘ja-zeggen’, maar vooral nádenken. 

Scherp houden

Wie is voor welke aspecten verantwoordelijk? Zijn we in staat om in te spelen op ontwikkelingen als die zich voordoen? En wat is de rol van een provincie hierin? Het zijn deze wezenlijke vragen die aan bod komen bij het opstellen van de Omgevingsvisie. Het vraagt een andere manier van denken. Om te willen vernieuwen. Om elkaar scherp te houden. Om een houding van ‘Ja, mits’, in plaats van ‘Nee, tenzij’. En om je aan te kunnen passen. Niet omdat het moet, maar omdat je er beter van wordt. Want een rode Britse brievenbus is misschien charmant, maar ik ben maar wat blij dat ik met mijn iPad mijn brievenbus, boekenkast en archiefruimte gewoon overal mee naartoe kan nemen.

Joke Geldhof
11 november 2016

Uitgelicht

Portretfoto Joke Geldhof