Weblog: Vergroot je woongenot, bouw zelf!

(20 mei 2016)

Die prachtige grachtenpanden uit de zeventiende eeuw in Amsterdam, dat is bijna allemaal zelfbouw, wist je dat? Toen werden er ook al kavels opgekocht, waar mensen vanuit eigen woonwensen een pand bouwden. Zelfbouw is van alle tijden. Ik gun iedereen zijn droomhuis, daarom ben ik zo enthousiast over dit idee.

Toen het na 2008 minder goed ging op de woningmarkt, werd zelfbouw weer aantrekkelijk. Financieel gunstig, want de kosten zullen vaak goedkoper uitvallen. Maar het belangrijkste aspect vind ik het feit dat mensen in staat worden gesteld hun droomhuis te bouwen. Natuurlijk moet je dan wel zelf aan de slag. Als je met een aantal bent, moet je een stichting of vereniging oprichten. Zelfbouwcollectieven kunnen voor die startfase bij de provincie subsidie aanvragen.

Daarna volgt een drukke periode: je moet je woonwensen vertalen naar bouwtekeningen, een architect inschakelen, vergunningen aanvragen, een geschikte aannemer vinden. In die tijd maak je veel kosten, terwijl banken nog niet willen financieren zolang er geen onderpand is. Pas als de eerste paal in de grond gaat, gaat een hypotheek lopen.

Om de periode tussen de startfase en het daadwerkelijk bouwen financieel te overbruggen biedt Noord-Holland de mogelijkheid van een renteloze lening. Daar wordt gretig gebruik van gemaakt. We voorzien in een gigantische behoefte!

Onze subsidie verlaagt de instapdrempel en verkleint de risico’s voor de groepen. Inmiddels zijn ruim 800 woningen op die manier tot stand gekomen en recentelijk hebben diverse collectieven hun lening afgelost, waardoor er weer geld beschikbaar is om andere groepen te ondersteunen in hun project. Dat betekent dat, met het geld dat is ‘teruggekeerd’, de provincie dit succesvolle traject opnieuw in kan gaan met een nieuwe groep zelfbouwers.

Dat is toch fantastisch, het werkt!

Aquaradius, een appartementencomplex voor 50-plussers, in Hoofddorp is zo’n goed voorbeeld. De kersverse bewoners zijn ontzettend tevreden en genieten elke dag met elkaar van de heerlijke woonplek die ze samen hebben gecreëerd en de gezamenlijke voorzieningen zoals logeerplekken en hobbyruimtes. En in Amsterdam is bijvoorbeeld een oude school in de Elisabeth Wolffstraat het zelfbouwproject geworden van een - overigens geheel anders samengestelde - groep toekomstige bewoners.

De overeenkomst: mensen hebben een woning naar eigen wensen gebouwd, voelen veel meer zorg voor het huis, onderhouden het beter en hebben vaak ook meer aandacht voor duurzaamheid en de openbare ruimte. Zodat ook de leefomgeving verbetert. Door het collectieve aspect van de zelfbouw ken je je buren al goed; het draagt daardoor bij aan de sociale cohesie in de wijk. Al deze aspecten vinden we belangrijk.

Ik vind het zo mooi om te zien dat er zich alweer zoveel nieuwe enthousiastelingen hebben aangemeld met leuke zelfbouwprojecten. Maar we zijn nog wel op zoek naar locaties en panden. Bijvoorbeeld een kantoorpand of maatschappelijk vastgoed zoals scholen die kunnen worden getransformeerd tot een modern appartementencomplex. Of verouderde flatgebouwen, zoals bijvoorbeeld in de Bijlmer, want ook hier is een zelfbouwproject gestart.

Om die reden organiseren we zelfbouwateliers om gemeenten, woningbouwcorporaties en andere betrokkenen enthousiast te krijgen. Centraal staat het delen van ervaringen, elkaar inspireren en het geven van advies op maat. We werken hierbij nauw samen met Expertteam Eigenbouw van het Ministerie van Binnenlandse Zaken.

Ik roep bij deze alle gemeenten en corporaties in Noord-Holland op: zijn er in uw stad of regio nog kavels, gebouwen of complexen die mogelijk geschikt zijn voor zelfbouw? Kom dan naar een van onze zelfbouwateliers. Of lees op onze website de interviews met wethouders Wonen die al volop met zelfbouw in hun gemeente bezig zijn.

Want collectieve zelfbouw is echt een aanwinst!

Joke Geldhof
20 mei 2016

Uitgelicht

Portretfoto Joke Geldhof