Formatieblog Jeroen Olthof (PvdA): ‘Voor de zomer hopen we er uit te zijn’

(24 mei 2023)

De periode na verkiezingen is altijd paradoxaal, en dat is nu niet anders. De wereld raast als een dolle door met stikstofproblemen, watertekorten en onderhandelingen over een landbouwakkoord. Dat stopt niet omdat wij hier in Noord-Holland aan het onderhandelen zijn over een coalitieakkoord. Maar omdat de zittende coalitie geen nieuw beleid in gang zet als de verkiezingen geweest zijn, lijkt het alsof we stilstaan. 

Jeroen Olthof
Jeroen Olthof

Ik ben me er terdege van bewust dat er met veel interesse gekeken wordt naar de onderhandelingen tussen BoerBurgerBeweging (BBB), VVD, GroenLinks en mijn partij de PvdA. Iedereen die ik spreek heeft er een beeld bij of een mening over. En mensen zijn razend nieuwsgierig. Ook omdat het in de provincie Utrecht niet is gelukt met de BBB een coalitie te vormen. Al die meningen en nieuwsgierige blikken snap ik heel goed. Als mensen mij vragen hoe het gaat met de onderhandelingen, zeg ik dat de gesprekken goed gaan. En dat is ook echt zo. 

We zijn nu een dikke week aan het onderhandelen over een coalitieakkoord, nadat we eerst een aantal weken met elkaar verkend hebben of dat kans van slagen had. We denken van wel. In het begin was het natuurlijk aftasten. De BBB is een nieuwe partij, en dat brengt een andere dynamiek met zich mee. Maar ook de bestaande partijen moesten aan elkaar wennen. Het voordeel is dat we elkaar ook in andere overleggen tegenkomen, zoals bij de Provinciale Statenvergaderingen en het inwerkprogramma. De collega’s van de BBB zijn heel actief en overal aanwezig. Ze hebben zich net als wij goed voorbereid. En dat alles maakt dat we elkaar redelijk snel hebben leren kennen. 

Bij onderhandelingen over een coalitieakkoord gaat het er om of je elkaar vanuit je tegenstellingen ergens in kunt vinden. De partijen die nu aan tafel zitten hebben allemaal andere verkiezingsprogramma’s. We zijn het niet per se allemaal met elkaar eens, maar hebben wel oog voor elkaars belangen. Als je alleen dingen wilt binnenhalen, zonder dat je oog hebt voor de standpunten van de andere partijen, doe je het niet goed.

Voor de inhoud van het akkoord kijken we naar de verkiezingsprogramma’s, en hebben we de Noord-Hollanders gevraagd mee te denken, om zo tot een breed gedragen akkoord te komen. Ik zou het een enorme eer vinden als ik bij de uitvoering daarvan weer als gedeputeerde betrokken mag zijn. 

Een heerlijk vooruitzicht is het aankomende Pinksterweekeind. Ik heb geen plannen. Dat vind ik fijn, omdat ik de rest van de week altijd alles moet plannen. Misschien ga ik de boot schoonmaken en varen. Misschien ook niet. Gewoon genieten met mijn gezin van het mooie weer en het even niks hoeven.

En daarna in volle vaart verder met de onderhandelingen. We zijn best wel al ver. Ons streven is er voor de zomer uit te zijn. De wereld wacht niet.

Uitgelicht