Statenlid in beeld: Remine Alberts (SP)

(30 augustus 2021)

De volksvertegenwoordigers van Noord-Holland zijn halverwege hun zittingsperiode. De Provinciale Statenverkiezingen van maart 2023 komen in zicht. Aanleiding voor nieuwe vragen aan de Statenleden over hun ervaringen, resultaten en ambities. Deze week aan Remine Alberts van de SP.

Remine Alberts

Wat vond je het mooiste debat in deze periode? 

We hebben zo lang digitaal vergaderd. Dat was allemaal niet zo spannend. Men beperkte zich tot het eigen verhaal en interrumperen is heel ingewikkeld. Het was wel heel goed dat veel mensen kwamen inspreken over windmolens en over de omgevingsverordening: waar kan je woningen bouwen en waar niet? Ik zou het prettig vinden als we weer live gaan vergaderen. Je krijgt lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen dan ook mee. Dat is ook communiceren.  

Op welk resultaat, welke motie ben je trots? 

We hebben in de omgevingsverordening voor elkaar gekregen dat ‘natuur’ ook een ‘groot openbaar belang’ is. Hierbij trokken we samen op met de PvdD. Door GS is een aantal onderwerpen genoemd als ‘groot openbaar belang’, maar ik vind de Formule 1 dat bijvoorbeeld niet. We hebben ook bereikt dat 50 procent van de windmolens en zonnepanelen van bewoners moet zijn. Maar wat gebeurt daarmee? Hoe gaat het er in de praktijk uitzien? We hebben een probleem: er moet eerst een Omgevingswet komen. Want de rechter toetst aan die wet en omdat die er niet is, is het nog niet juridisch afdwingbaar.  

Welke persoon, politicus of collega Statenlid heeft jou sterk beïnvloed of geïnspireerd? 

Ik kan er nu maar één noemen en dat is ons Tweede Kamerlid Renske Leijten. Zo vasthoudend, zo ‘to the point’, zo’n goede analyse en gericht op de mensen waarvoor ze het doet. In het verleden vond ik Jan Marijnissen heel goed maar op dit moment is het Renske. Ik heb heel veel bewondering voor haar. Zij is degene die met het meldpunt de doorbraak heeft gecreëerd in de toeslagenaffaire. Dat is haar verdienste en vervolgens liet ze niet meer los. 

Wat wil je de komende 2 jaar nog voor elkaar krijgen?

Ik heb een rijtje: Ik wil Tata Steel schoon, ze hebben nog 2 jaar. Ik wil dat Schiphol krimpt. Dat zijn 2 aspecten van een groter geheel. Ik wil dat er meters gemaakt worden bij de klimaatcrisis. We moeten het IPCC-rapport volgen. Dat herhaalt alleen maar wat de afgelopen 40 jaar al wordt verteld. Hetzelfde als door ‘de club van Rome’. Ik spreek iedereen aan: We hebben deze aardbol te leen van onze kinderen! Ik wil ook nog dat de sociale woningbouw wordt vlotgetrokken. Dat moet je niet aan de markt overlaten, want die heeft andere drijfveren dan het huisvesten van mensen.

Welke schrijver, serie, podcast, afspeellijst of muziek wil je iedereen aanraden?

Nou, ik ben heel erg onder de indruk van Alfred Birney. Vorig jaar heb ik zijn boek ‘De tolk van Java’ gelezen. Heel aangrijpend. Laatst zag ik hem bij ‘Zomergasten’ en weer was ik onder de indruk. Maar dat is nu. Volgende keer noem ik misschien een andere schrijver.