Statenlid in beeld: Wiegert Dulfer (GroenLinks)

(13 september 2021)

De volksvertegenwoordigers van Noord-Holland zijn halverwege hun zittingsperiode. De Provinciale Statenverkiezingen van maart 2023 komen in zicht. Aanleiding voor nieuwe vragen aan de Statenleden over hun ervaringen, resultaten en ambities. Deze week aan Wiegert Dulfer van GroenLinks.

Wiegert Dulfer

Wat vond je het mooiste debat in deze periode? 

Vanuit mijn GroenLinks-achtergrond vind ik de debatten over duurzaamheid en circulaire economie mooi. Daar hebben we ook echt wat bereikt. Het interessantst vind ik het als het gaat over de samenwerking bij de Metropoolregio Amsterdam (MRA). Voor de zomer hebben we een debat gehad over de ambities met de MRA en het proces om tot nieuwe samenwerking te komen: wat is nu de juiste schaal om te koppelen aan de problemen die je hebt? En hoe ga je met democratische legitimiteit om bij een flexibel schaalniveau? We zitten opgesloten in het huis van Thorbecke, maar iedere opgave zou je steeds weer op een eigen manier moeten kunnen oplossen. 

Op welk resultaat, welke motie ben je trots? 

Op onze steunpakketten van het economisch herstel- en duurzaamheidsfonds. Omdat we adaptief bleken en als provincie snel op de actualiteit konden inspelen, op corona en de klem die dat voor de culturele sector betekende. Misschien wel als enige provincie. Met 100 miljoen ging dat echt over substantieel geld.

Welke persoon, politicus of collega Statenlid heeft jou sterk beïnvloed of geïnspireerd? 

Onze eigen gedeputeerde Zita Pels, want die heeft mij de liefde voor de provincie bijgebracht. Dat is voor ons niet vanzelfsprekend. Het centraal stellen van de provincie, dát komt bij haar vandaan. Ze is altijd heel enthousiast. Dat heeft mij geïnspireerd om me in de provincie te verdiepen. In brede zin wil ik ook - en dat is verrassend - Johan Remkes noemen. Ik moet zeggen dat de manier waarop hij altijd zichzelf is gebleven mooi is, met zijn jenevertjes en sjekkies. Recht door zee en wars van spelletjes. Het is inspirerend hoe hij op basis van de feiten zijn mening kan geven, bijvoorbeeld in het stikstofdossier.  

Als je 1 ding binnen de provincie direct zou mogen veranderen, wat zou dat zijn? 

Heb ik een leuke voor je: het provinciehuis opheffen en dan bedoel ik het gebouw, dat paleisje! De provincie heeft een enorm oubollig imago en dat wordt versterkt door dat gebouw. Mijn voorstel is om dat een culturele functie te geven en dan bij het station van Haarlem een modern nieuw provinciekantoor neer te zetten op de plek waar nu die afschuwelijk lelijke parkeergarage staat. 2 vliegen in 1 klap.  

Welke schrijver, serie, podcast, afspeellijst of muziek wil je iedereen aanraden?

Ik ben net een boek aan het lezen - een beetje ouderwets gewoon een papieren boek - van Antonio Scurati, over de dictator Mussolini. Over de opkomst van het fascisme in Italië vlak na WO1 en de reactie van de omgeving daarop. Over de bodem waarop het fascisme is ontstaan. Interessant om te zien hoe de wereld er toen uitzag en hoe de mensen toen dachten. Heel anders dan nu. 

Uitgelicht