Statenlid in beeld: Grethe van Geffen (VVD)

(17 augustus 2020)

Wie zijn de nieuwe volksvertegenwoordigers die na de verkiezingen aan de slag zijn gegaan in Provinciale Staten? Wekelijks stelt een Statenlid zich voor. Deze week is dat Grethe van Geffen van de VVD.

Statenlid van de provincie Noord-Holland voor de VVD Gerthe van Geffen

Waarom ben je Statenlid geworden?

Ik heb altijd veel maatschappelijke belangstelling gehad en bestuursfuncties gedaan. Onder andere als voorzitter van de Emancipatie Adviesraad en als vicevoorzitter van het stedelijk jongerenwerk in Amsterdam. In 2002 is me gevraagd: ‘Vind je de provincie niet interessant?’ Toen stond ik laag op de lijst, maar het bleef toch hangen. Voor de verkiezingen van 2019 heb ik me weer aangemeld vanuit het gevoel: ‘Je kunt aan de zijlijn wel commentaar hebben, maar ga het zelf maar doen’. Juli 2019 ben ik duolid geworden en in november ben ik beëdigd als Statenlid. 

Hoe bevalt het werk als Statenlid? 

Nou, het bevalt mij heel goed. Ik heb toch het gevoel dat invloed uitoefenen mogelijk is. Ik heb vanwege de coronacrisis een motie ingediend over het naar voren halen van infrastructurele projecten en die is aangenomen. Ik heb nu een discussienota geschreven over fondsen en hoe de democratische controle is geregeld. Ik zit er nog geen jaar in, maar ik lig flink op stoom.

Wat wil je de komende 4 jaar bereiken?

Op mijn portefeuille, als het gaat om mobiliteit, ben ik tevreden als men keuzevrijheid houdt. Want de gewone man is vaak afhankelijk van het vervoer per auto. Ik heb het idee dat er vanuit een ‘juppenperspectief’ naar vervoer wordt gekeken: met de fiets naar het station, een hippe koffie in de trein en dan weer met de fiets naar het werk. Maar het perspectief van de gewone vrachtwagenchauffeur komt niet veel langs. Inmiddels kan ik uit ervaring zeggen dat je als vrachtwagenchauffeur anders naar de weg kijkt dan als fietser. In algemene zin gaat het er mij om dat we samen optrekken met burgers en de ondernemers, dat zij de keuzes begrijpen en het uit te leggen is wat de provincie doet. Echt samen optrekken met burgers en ondernemers lijkt makkelijk, maar is een enorme uitdaging. Het betekent ook dat ik er als politicus veel op uit trek om te horen wat er speelt. Bijvoorbeeld door een week als vrachtwagenchauffeur te gaan werken. Dan hoor je heel veel!

Wat is jouw mooiste plek in Noord-Holland?

Ik ben meer van de mensen dan van de plekken. Maar de Spaarndammerbuurt in Amsterdam waar ik woon, is een plek van mensen. We hebben met Museum Het Schip een van de mooiste monumenten van de stad en om de hoek het Westerpark. Hier is altijd wat te beleven, het is volop in ontwikkeling. Een mooie plek is voor mij: een plek met veel verschillende mensen en dynamiek. 

Over Grethe

Grethe is organisatieadviseur en geeft adviestrainingen op het gebied van cultuur, diversiteit en organisaties. Ze is bestuurslid van het Mensa Fonds en van het Amsterdams Andalusisch Orkest. Ze is een echte stadbewoner en houdt van theater, film en lezen. Grethe houdt ook van alles op wielen, of het nu auto’s, motoren, fietsen of vrachtwagens zijn. Het gaat haar om de dynamiek, om de reis van A naar B. Dit jaar heeft ze haar vrachtwagenrijbewijs gehaald. Eind juli heeft ze 8 dagen als vrachtwagenchauffeur gewerkt.

Uitgelicht